2 min read

3 innovaties in markt - #1

Goedemiddag, het is vrijdag.

Het is tijd voor een update over de 3 meest interessante ontwikkelingen in de metaalindustrie.

  1. Toepassing van kunstmatige intelligentie voor planning

Plannen is voor veel bedrijven een tijdrovende bezigheid.

Een automatische planning die je in de meeste ERP tegenkomt werkt niet altijd even goed omdat:

  • Data is alleen van het moment (kan geen trend voorspellen) ⇨ Onbetrouwbaar
  • Vaak zijn logica beperkt (geen QRM aanpak) ⇨ Te lange wachttijden
  • Bij veranderingen moet planning opnieuw gedaan worden ⇨ Te handmatig
  • Buffers zijn fix ingesteld (geen dynamische aanpassing) ⇨ Soms onnodig wachten, soms te krap gepland.

De onderzoekers van FIP-AM en de Universiteit Twente hebben hier een project voor gedaan, samen met een aantal spelers in de plaatwerkwereld. En het resultaat ziet er veelbelovend uit!

Het primaire doel van het KORT-project was een oplossing te vinden om de flow te verbeteren en de doorlooptijden te verkorten, op een manier dat de oplossing toepasbaar was voor alle deelnemende plaatbewerkingsbedrijven.

Ik denk dat dit een mooie inkijk is waar we heen gaan: dynamische planning, zonder dat we als mens dit continue moeten bijstellen.

Lees het artikel hier bij Metaalnieuws

  1. Business Central goes sheet metal (met een prijskaartje)

ERP is natuurlijk superbelangrijk voor jouw bedrijf. En cloudsystemen hebben veel te bieden. Een van de coolste nieuwkomers op de markt is Business Central.

Het goede: steeds meer bedrijven leggen een extra laag over dit ERP, waardoor het steeds beter geschikt wordt voor de plaatwerkindustrie. Een van hen is Halloy, die onlangs een CAM-integratieoplossing lanceerde. In Vlaanderen zie je bijvoorbeeld ook Metal Manager van ESC. Hele gave ontwikkelingen en hier ben ik zeker voor.

Het vraagteken: Dynamics is nog redelijk nieuw is en niet alle features die je gewend bent in de high-end oplossingen in de Nederlandse markt zitter er direct in. Natuurlijk komen deze wel, maar je moet het geduld en vertrouwen hebben. Plus het aantal consultants is nog beperkt.

Mijn zorg: als je aan de slag wilt met een ERP-oplossing die volledig in de cloud staat, moet je die vaak via een reseller kopen en de maker houdt de leiding: Microsoft. Wel, begin deze maand maakten ze bekend dat ze de prijzen voor alle producten hadden verhoogd, nadat ze eerst dit ook hadden gedaan bij Dynamics.

Sommige spelers proberen met een laag tarief binnen te komen en verhogen dan, als er genoeg gebruikers zijn, deze het. Ik weet niet of dit het geval is, maar het is slechts mijn gedachte / zorg.

  1. WiCAM komt met offer2order

Een langverwachte ontwikkeling is nu door WiCAM opgeleverd: een webshop oplossing.

Na de afgelopen jaren gewerkt te hebben aan een API en cloudgebaseerde calculatie-oplossing (PN Cloud), is er nu een mooie front-end (de website die je gebruikt) met gave features ontstaan waarmee bedrijven een nieuwe portal kunnen openen voor hun klanten.

De demonstratie volgt officieel op de EuroBlech in Duitsland, maar je kunt hem nu al bekijken op hun site. Ik vind het een mooie aanvulling op het bestaande aanbod.

Het product heeft het voordeel dat het merkonafhankelijk is. Toch zijn er zeker enkele andere spelers waarmee ze zullen moeten concurreren met hun late intrede op de markt.

Tot de volgende 3 innovaties mail.