1 min read

Beste STEP-file viewers 📐

Wist je dat STEP staat voor Standard for the Exchange of Product Data (STEP)?

Het is wereldwijd het meest populaire bestandsformaat voor het uitwisselen van 3D-modellen. Dit komt doordat het een neutraal bestandsformaat is dat niet afhankelijk is van de CAD-software waarmee je werkt.

Het bevat informatie over 3D-objecten en wordt meestal gebruikt om 3D-gegevens over te dragen tussen verschillende CAD- en CAM-programma’s. Soms bevat het ook MBD- en PMI-data.

Wat veel mensen echter niet weten is dat er een enorm scala aan gratis tools beschikbaar is, zelfs open-source library's om viewers op je website te plaatsen etc.

In deze mail krijg je van mij een top lijstje om STEP-files te lezen en weer te geven op je favoriete devices.

De beste viewers:

#1: Autodesk Fusion 360

De meest gebruikte en veelzijdige is Autodesk Fusion 360, omdat het op Windows, macOS en mobiele apparaten draait, evenals via een webbrowser.

#2: IDA-STEP

Mijn favoriete tool voor dagelijks gebruik is IDA-STEP. Het programma is super lichtgewicht, kan de belangrijkste data weergeven en vooral: helemaal gratis.

#3: eDrawings (mobile)

Wat we zeker niet moeten vergeten is dat we tegenwoordig ook veel werken op tablets. Over de jaren heen is eDrawings hierin de marktleider geworden als native-app.

Alternatieven

Als alternatief kunt je VariCAD, FreeCAD , ABViewer , TurboCAD , CATIA proberen. Er zijn ook gratis online STEP/STP-viewers van eMachineShop en ShareCAD.org.

Wat is jouw favoriete tool voor STEP-files?

PS Wil je aan de slag met een eigen webportal of slim bestelformulier? Dat hoeft geen vermogen te kosten. Met alle open-source technologie kom je een heel eind. Wil je meer hierover weten? Laten we dan eens bellen.