1 min read

Business Instrument Rated

Heb je je ooit afgevraagd hoe een vliegtuig in dichte mist kan landen?

De piloot kan vertrouwen op zijn of haar instrumenten.

Om dit te kunnen doen, moet de piloot een certificaat van Instrument Rating hebben.

Dit is een soort rating die een piloot traint om te vliegen met alleen de instrumenten van het vliegtuig, waardoor de piloot niet beperkt wordt tot vliegen alleen in goede weersomstandigheden.

Door de indicatoren te lezen, weet hij precies wat de volgende stappen zijn en hoe hij veilig de eindstemming kan bereiken, zelfs als hij buiten door zijn raam niets kan zien.

Dit idee kunnen we ook toepassen in onze eigen business.

Als je niet continue in de hal wilt moeten rondlopen, vragen aan collega's stellen, talloze vergaderingen nodig te hebben of handmatig allerlei lijstjes af te gaan om te kijken of er niets van koers gaat, heb je een dashboard nodig.

Wat je specifiek nodig hebt, is een vitaal statistiekendashboard, met een selectie van de belangrijkste Key Performance Indicators (KPI's) in een overzicht, waardoor je in één oogopslag een totaalbeeld krijgt van het hele bedrijf.

Vervoglens moeten afspraken gemaakt zijn wat de indicatoren betekenen en hoe hierop gereageerd wordt. Want immers, inidcatoren zijn net zo waardevol als dat er mee gewerkt wordt en adequaat op gehaneld wordt.

Je kunt de indicatoren op dat dashboard vertrouwen en daarnaar handelen; wat je op het dashboard ziet, is wat er werkelijk gebeurt. Ook als er afwijkingen, waarschuwingen en aandachtspunten zijn.

In mijn volgende mail geef ik je een beknopt stappenplan hoe je dit aanpakt en wat de best practices zijn. Let op: Dit zijn geen maandelijkse Excel-sheets!