1 min read

De 7 Stappen Naar Een Zelfsturende Fabriek

Met deze gids ontdek je de 7 cruciale stappen om je fabriek te transformeren naar een zelfsturend productieproces. Verhoog je efficiëntie, reduceer kosten en verbeter de productiviteit met deze praktische aanpak.
De 7 Stappen Naar Een Zelfsturende Fabriek

Ieder maakbedrijf doorloopt een serie van 7 stappen om een slimme zelfsturende fabriek te bereiken. Dat is wat ik afgelopen week mocht vertellen tijdens een presentatie bij TUWI Next 2023. Klik op de link voor de replay.

De 7 stappen zijn:

1. Organiseren: in kaart brengen van processen, verspillingen analyseren, documenteren van visie, missie, strategie en doelen/uitkomsten van jouw transformatie.

2. Data centraliseren: een modern ERP-systeem is een must-have om mee te kunnen. Je moet 100% kunnen vertrouwen op je data. Onthoud: Garbage in = Garbage out.

3. Verbinden van systemen: Je koppelt systemen zoals CAM-, CAD- en diverse MES-applicaties aan het centrale systeem, zodat overtypen overbodig wordt en data vrij uitgewisseld kan worden in beide richtingen. Ideaal een best-of-breed aanpak: gebruik apps om tekortkomingen van systemen te voorzien.

4. Data naar informatie: Ontsluit al je data naar een centrale database. Dit kan via data-warehousing, een ERP-database en/of low-code applicaties met meerdere bronnen. Bijvoorbeeld Power BI met daarbij DataMarts.

5. Bedrijfsbrede kennis: Bouw handige dashboards en schermen die je door de hele organisatie inclusief de werkvloer kunt delen. Ideaal geeft het team zelf aan wat deze wilt zien. Bonus punten als je zelf het dashboard bouwt, omdat je data al keurig gestructureerd is.

6. Voorspellend analyseren: Gebruikt tools zoals 'forecasting' om te voorspellen hoe de toekomst eruit ziet. Laat algoritmes het werk doen om in te schatten wat er gaat gebeuren. Dat kan ook voor bepaling van machine cyclus tijden, prijzen en zelfs voorraad standen etc.

7. Zelfsturende Fabriek: Koppel dit nu aan workflow acties die automatisch bepaalde handelingen uitvoeren in je fabriek, zoals het bestellen van producten, het aansturen van zelfrijdende voertuigen of het starten van bepaalde programma’s op een automatische robot cel etc.

Wil je hulp om deze 7 stappen zorgvuldig in jouw metaalbedrijf te doorlopen? Reageer gerust op dit bericht, of plan een belafspraak.