Complete Gids 🧭 · · 12 min lezen

De Ultieme Gids voor Plaatwerk Offertesoftware

De ultieme gids voor plaatwerk offertesoftware biedt alles wat je nodig hebt om de beste offertes op te stellen voor metaalbewerking. Ontdek de meest succesvolle aanpak, voorbeelden en de top tools om je offerteproces te optimaliseren en nieuwe klanten binnen te halen.

De Ultieme Gids voor Plaatwerk Offertesoftware

Wil je sneller reageren op offerteaanvragen? Wil je de daarbij nodige administratieve handelingen verlagen?

Zo ja, dan weet je dat het moeilijk is, omdat calculeren en offreren van plaatwerk een tijdrovende bezigheid kan zijn die ook bepalend is voor jouw winstgevendheid. Je kunt daar niet echt op bezuinigen.

Dus, wat doe je? Veel bedrijven hebben succes geboekt met het gebruik van geautomatiseerde offerte en calculatiesoftware om aanvragen snel en accuraat te verwerken.

Er zijn echter een paar dingen die je moet weten voordat je software offreren koopt en implementeert om ervoor te zorgen dat jouw productiviteit daadwerkelijk zal toenemen.

In dit bericht lees je wat je moet weten om ervoor te zorgen dat je een plaatmetaal calculatie en offreren software kiest waarmee je je processen succesvol kunt automatiseren.

Inhoudsopgave

Inleiding: de problemen met plaatwerk calculatie

Plaatwerk fabricage is soms een moeilijke en risicovolle business om concurrerend te blijven. Productieprocessen kunnen worden onderschat, wat leidt tot hoge kosten en daardoor moeilijk winstgevend te blijven.

Het afhandelen van offerteaanvragen is voor de meesten een vervelende handmatige taak en vaak waarvoor een duur verkoopteam met diepgaande kennis van de branche nodig is. Deze zijn niet altijd goed beschikbaar, waardoor dit vaak op de schouders van de eigenaar terechtkomt, die lange uren moet maken om het werk te doen.

Natuurlijk hebben veel bedrijven pogingen ondernomen om het werk te automatiseren met een of ander spreadsheet of rekensjabloon, maar vaker wel dan niet leidt dit tot ingewikkelde maatwerkoplossingen (Ja, ik heb ‘t over jou, Excel!).

Het wordt elke dag moeilijker om de mensen met de vaardigheden en ervaring te vinden om te calculeren. . Om nog maar te zwijgen van het feit dat het inhuren van meer personeel om te calculeren de producten duurder maakt, wat het moeilijker maakt om de projecten daadwerkelijk te winnen en de marges wegvreten.

Offertes zijn vatbaar voor fouten en prijzen kunnen ook verschillen tussen werknemers, wat weer kan leiden tot inconsistente output. Dit kan te wijten zijn aan verschillende werkmethoden.

Vanwege de hoeveelheid werk die het kan vergen en de behoefte aan nauwkeurigheid, zijn ondernemers en calculators vaak tot laat in de nacht bezig met offerteaanvragen. Dit, terwijl ze zich in plaats daarvan zouden kunnen en moeten concentreren op strategische zaken van het bedrijf. Wanneer er meerdere projecten tegelijkertijd lopen, kan dit leiden tot fouten of totaal vergeten projecten.

Het calculeren is dus een zeer uitdagend onderdeel van het vak. Helaas is er nog geen goed nieuws want het wordt de komende tijd alleen maar erger. Dit is waarom:

Er staat meer druk op de verkoop dan ooit tevoren

De competitieve markten van vandaag vereisen inzicht in kostenstructuren voor een adequate prijsstrategie. De klant wilt weten waarvoor ze betalen en de prijs moet logisch zijn. En de klant is niet langer bereid om lang op zijn verzoek te wachten.

Alleen hier en daar een paar onderdelen maken en later de factuur sturen, houdt de business niet langer relevant. Niet alleen zijn de marges gekrompen, ook zijn de eisen aan projecten complexer geworden. Er is een afname van series en een toename van variëteit.

Veel offerteaanvragen (RFQ) bevatten tegenwoordig ook extra aanvullende eisen. Als je plaatwerkdelen offreert, inclusief snijden, buigen, rolvormen, ponsen, lassen en meer, zul je snel beseffen dat dit allemaal handmatig doen een haast onmogelijke taak is om allen op je te nemen. Zeker als je de komende jaren wilt groeien met je bedrijf.

Tot slot: materiaalprijzen schommelen snel. Elke keer hele projecten herberekenen is lastig zonder een goed systeem hiervoor. Een goede oplossing zou dus in staat moeten zijn om eerdere calculaties gemakkelijk bij te werken, zonder de gehele offerte opnieuw te hoeven maken.

En hadden we al gezegd dat lagelonenlanden ook steeds slimmer, sneller en betere diensten kunnen leveren?

De oplossing: offertesoftware voor plaatwerk.

De sleutel tot het binnenhalen van nieuwe klanten is een snelle reactie op verzoeken van klanten om een offerte. Plaatbewerkingssoftware is een speciaal programma dat dit doel dient.

Het is software voor het calculeren en offreren van plaatwerkonderdelen en samenstellingen. Het genereert snel kosten schattingen van gefabriceerde onderdelen. Met een goede oplossing kunnen gebruikers zo een offerte voor gefabriceerde onderdelen en samenstellingen in minuten in plaats van uren (of zelfs dagen) maken.

Er zijn veel soorten oplossingen, maar ze hebben allemaal één eigenschap gemeen: het begint allemaal met een tekening en/of model. Als er geen model is, kan de software soms een model genereren op basis van een aangeleverd ontwerp of heeft de ingebouwde CAD-software om onderdelen snel te ontwerpen.

Met het model bepaalt de software vervolgens de werkstappen volgens de herkende kenmerken in het model. Bij een 2D CAD-model is dit vaak gebaseerd op een snijcontour (‘toolpath’) en bij 3D-modellen op basis van bekende vormen (‘features’), zoals zettingen, bochten en tapgaten.

Het proces begint meestal met het importeren van een of meer bestanden in de software. Bij 3D-modellen wordt het plaatwerk eerst uitgevouwen, meestal door interne CAD-software. De gebruiker selecteert vervolgens de benodigde materialen en voert eventuele extra benodigde werkstappen in.

De software bepaalt vervolgens de benodigde gereedschapspaden en berekent hoe lang deze zouden duren. Bovendien worden insteltijden en aanvullende productietijden geconfigureerd.

Ten slotte worden er marges toegevoegd aan de materialen en het project. Deze combinatie met de tijd en de marge leidt tot een complete offerte die vervolgens naar de klant kan worden verzonden.

Hoe kies je de juiste offertesoftware voor plaatwerk voor jouw zakelijke behoeften?

Als je op zoek bent naar offertesoftware voor plaatwerk, is de beste manier om ervoor te zorgen dat je tot een oplossing komt waarmee je sneller en nauwkeuriger kunt reageren, naar deze dingen te zoeken:

  • Zorg ervoor dat de offertesoftware voor plaatwerk integreert met de andere aanwezige softwaresystemen, zoals ERP. Als dat niet het geval is, krijgt je later problemen met het verwerken van deze offertes wanneer ze een order worden.
  • Zorg ervoor dat de calculaties zijn gebaseerd op werkelijke machine data, zoals snijtabellen, zodat je nauwkeuriger kunt rekenen. Zeker bij grotere projecten moet de tijd juist ingeschat zijn. Kleine verschillen kunnen groot worden bij veel volume.
  • Met elke goede software kunt je ook aanvullende werkstappen configureren, zoals nabewerking, verpakking en verzending. Dit is belangrijk omdat je anders de definitieve offerte in een ander softwaresysteem moet maken, wat indruist tegen het idee om hier überhaupt software voor te hebben.

Hoewel het niet nodig is, zijn enkele goede bonusfuncties dat de offerte-oplossing de mogelijkheid om de software voor jouw klanten te openen als een webshop , te controleren op maakbaarheid / produceerbaarheid en ondersteuning voor vele bestandstypen zoals .STEP-bestanden, DXF, DWG en meer.

5 soorten offertesystemen voor plaatwerk die je op de markt kunt vinden

Nu je beter weet waar je op moet letten in software, gaan we eens kijken naar een aantal soorten programma’s die je kunt kopen en hoe ze werken.

#1: Computer-Aided Designing (CAD) software-add-ons

Als engineer/tekenaar ben je bekend met het ontwerpen van 3D en 2D onderdelen. Veel mensen realiseren zich echter niet dat de meeste CAD-software krachtige calculatie opties heeft en kan worden uitgebreid door aangepaste add-ons en plug-ins te maken.

Dit werkt als volgt: door een model te openen, analyseert de software de kenmerken, volumes en contouren en maakt vervolgens een raming van de kosten.

Om snel de prijs van een product te kunnen zien, kan dit erg handig zijn. Voor meer gedetailleerde schattingen zijn er ook software-add-ons die zowel de CAD-softwarefuncties combineren als extra informatielagen toevoegen.

Door binnen de CAD-software te werken, kunnen engineers tijd besparen en zijn ze vaak al goed bekend met de systemen. Het maken van een definitieve offerte kan echter lastig zijn, omdat de marges moeten worden bepaald en de meeste CAD-software het niet mogelijk maakt om plaatindelingen/nesten te maken.

De nauwkeurigheid zal dus in de meeste gevallen vrij beperkt zijn.

Pluspunten

  • Snelle prijsindicaties
  • Werk vanuit jouw vertrouwde CAD-software
  • Mogelijkheid om zelf te configureren

Nadelen

  • Vaak minder nauwkeurigheid door ontbrekende nestings
  • Vereist moderne CAD-software en kennis hiervan
  • Beperkt calculeren en offreren alleen tot gekwalificeerde technici

Voorbeelden van op CAD-gebaseerde offertesoftware

#2: Computer Aided Machining (CAM) software add-on

Als je al een eigenaar bent van een plaatbewerkingsbedrijf, ben je zeer waarschijnlijk bekend met CAM-software om de CNC-code voor de machines te genereren. Dit is gebaseerd op tabellen die de machineparameters bevatten. Doorgaans is CAM-software gericht op een specifieke bewerking, zoals lasersnijden, watersnijden of plasmasnijden.

Er zijn veel bedrijven die offreren door de instelplannen van de machines als richtlijn te gebruiken voor de totale tijd en materiaal, die ze doorrekenen tot een uiteindelijke prijs. Het maken van deze schattingen vereist echter veel werk vooraf om deze instelplannen te genereren. En aangezien niet elke offerte een bestelling wordt, kan het nogal een grote verspilling van tijd zijn.

Bovendien kun je je in CAM-software, maar op één bewerkingsstap tegelijk te concentreren. Zodra er extra bewerkingen nodig zijn of meerdere materiaalsoorten wordt het vaak toch lastig. Het vereist dan nog steeds veel handwerk en je zult waarschijnlijk eindigen met een te complexe Excelsheet die niet kan worden geïntegreerd met de rest van je bedrijf, met alle problemen die daarbij horen.

De oplossing: Een add-on of software bovenop je CAM-software. Op deze manier calculeer je nog steeds op basis van machinetabellen, maar je kunt nu meerdere extra werkstappen toevoegen en de offerte vervolgens rechtstreeks vanuit de software naar jouw klant exporteren, zonder dat u alles opnieuw hoeft in te typen of met Excel te rommelen.

Pluspunten

  • Kan vaak snel worden geïmplementeerd als je al een CAM van hetzelfde merk hebt
  • Goede procesflow met jouw huidige machines
  • Productietijden van plaatbewerkingsprocessen vaak nauwkeurig

Madelen

  • Vereist veel tijd vooraf van verkoop of tekenaar om bestanden voor te bereiden
  • Integratie met andere systemen zoals ERP is vaak ingewikkeld
  • Alleen geschikt voor eenvoudiger plaatwerkwerk, minder geschikt voor laswerk etc.

Voorbeelden van op CAM gebaseerde offertesoftware

#3: Speciale offerte software (lokaal)

Zeer vergelijkbaar met CAM-software (!) , zijn dit soort stukjes software meer agnostisch voor merken en operaties. Ze zijn ontworpen om veel werkstappen aan te geven en moeten een alles-in-één oplossing bieden (niet alleen plaatsnijden), ongeacht wat voor soort bewerking er wordt uitgevoerd. De softwarepakketten zijn uitgebreid aanpasbaar en configureerbaar.

Pluspunten

  • Werkt met bijna elk merk
  • Snel te implementeren dankzij sjablonen
  • Veel aanpassingsmogelijkheden
  • Betaalbaar

nadelen

  • Integraties zijn meestal een uitdaging
  • De meeste oplossingen die we konden vinden zijn een beetje gedateerd (als je een moderne hebt, stuur ons dan een bericht!)
  • Op locatie, wat betekent dat licenties en netwerk problemen kunnen hebben

Voorbeelden van offertesoftware op locatie

Voorbeelden:

#4: Online offertesoftware (cloud gebaseerd)

Er zijn veel manieren waarop online offertesoftware een metaalbewerkingsbedrijf kan helpen de verkoop te verhogen. Dit type software bespaart tijd door fouten te elimineren en klanten onmiddellijk nauwkeurige offertes te verstrekken.

Met online offertesoftware kunnen klanten ook offertes krijgen voor aangepaste bestellingen zonder te hoeven wachten op een verkoper om te antwoorden. Vaak kunnen ze de bestelling direct online bij je plaatsen.

Voor metaalbewerkers betekent dit dat een klant zijn 2D- en 3D-CAD-modellen kan uploaden, gecombineerd met de technische productvereisten, waarbij een CAM-softwaresysteem de vereisten analyseert en de prijs van het product berekent. De prijs is gebaseerd op de configuratie van het product.

De techniek van online offreren nis een populaire manier geworden om nieuwe klanten aan te trekken en meer klantbinding te krijgen voor metaalbewerkingsbedrijven.

Pluspunten

  • De meest moderne oplossing
  • Zeer flexibel
  • Vaak de meest nauwkeurige offertes
  • Meeste tijdwinst

Nadelen

  • Aanzienlijke investering
  • Vereist opleiding en training
  • Kost vaak wat meer tijd om in te stellen

Voorbeelden van online offertesoftware

Rhodium24 / QuotationFactory:

Paperless Parts:

SecturaFab:

Opmerking: Bovenstaande lijst wordt op korte termijn herzien. Als je denkt dat er enkele voorbeelden ontbreken, neem dan contact met ons op.

#5: Maatwerkoplossingen en ERP

Er zijn nog vele andere combinaties mogelijk, bijvoorbeeld een integratie van een ERP-systeem en offertesoftware of met een van de eerder genoemde voorbeelden. Vrijwel alle voorbeelden van hierboven moeten eenvoudig te integreren zijn met een ERP-systeem.

We zijn ons er ook van bewust dat er ERP-aanbieders zijn die hun eigen offerte-oplossing in hun systemen hebben. Het kan en een efficiënte manier van werken zijn, maar om moderne verzoeken te verwerken op basis van 2D- en 3D-modellen, raden we een speciale oplossing aan.

Onze ervaring is dat deze ERP-offerteoplossingen beperkt zijn of afhankelijk zijn van externe tools (zoals die hierboven). Als er geen externe tools zijn, kunnen nauwkeurigheid en procesefficiëntie naar onze ervaring achterblijven.

Wil je meer weten over de beste ERP? En waarop te letten? Lees het artikel Top 10 ERP-systemen voor meer informatie over dit onderwerp.


Vragen? Laat ons je helpen met de softwarekeuze!

Weet je nog niet zeker welke software het beste bij je past? Ga aan de slag met een gratis kennismakingsgesprek en we helpen je bepalen wat voor soort software je nodig hebt. We zijn 100% onafhankelijk.

PLAN NU EEN GRATIS KENNISMAKING


Tips voor het gebruik van offertesoftware voor plaatwerk voor betere resultaten

Bouwstenen van een prijs voor de schatting van metaal

Bepaal het tarief van de fabriek

Om aan de slag te gaan, moet je de belangrijkste vraag beantwoorden: Wat is jouw tarief? Dit tarief kan per uur zijn, gebaseerd op de werklast van de week, hoe groot de materiaalbatch is, en je zult waarschijnlijk enkele vaste administratieve kosten hebben. De methoden om dit te berekenen zijn uitgebreid, maar een goed artikel hierover zou dit artikel zijn.

Beslissen over je kostenmethodes

Er zijn een paar manieren waarop je de productiekosten kunt berekenen. Een geweldige gids hierover is geschreven door DALLAN in het volgende artikel.

Samengevat bepalen de basisprincipes hoe je jouw bedrijf beschouwt en hoeveel diensten met toegevoegde waarde je aanbiedt. Als je bijvoorbeeld snel kunt leveren of extra certificeringen kunt geven, kan je tarief natuurlijk veel hoger zijn dan bij een concurrent die er weken over doet en je al het papierwerk zelf laat doen.

Bewerkingen en artikelen instellen

Als je aan het offreren bent, zou je alvast tegelijkertijd wat werkvoorbereidend werk kunnen uitvoeren. Als dit correct wordt gedaan, kan dit leiden tot vooraf bepaalde bewerkingen en artikelen (gelinkt) die later in de productie kunnen worden gebruikt zodra het een verkooporder wordt. Dit kan een enorme tijdwinst opleveren.

Web portaal

Als jouw offerte proces geautomatiseerd en nauwkeurig verloopt, waarom laat je de klanten dan niet zelf de Offerte aanvragen (RFQ’s) invoeren? Op die manier kunnen ze 24/7 projecten bij je aanvragen en zoveel als ze willen.

Een goede webshop speelt een cruciale rol in de customer journey. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor nieuwe klanten en geven informatie over het bedrijf en haar dienstverlening. Daarom moeten ze zo worden opgezet dat ze klanten een aantrekkelijke en gemakkelijk te navigeren ervaring bieden.

Als je hier meer over wilt weten, lees dan ons eerdere artikel over webportalen , LEES HIER HET VOLLEDIGE ARTIKEL.


Hoe komt het samen in jouw slimme fabriek?

Afhankelijk van de gekozen oplossing zou je zelfs zo ver kunnen gaan dat het online portaal leidt tot directe programma’s op je machine, zonder dat een medewerker de bestellingen in het systeem hoeft in te voeren. In dit geval bereiken we een volledig geautomatiseerde fabriek, of een slimme fabriek.

Wil je zo’n slimme fabriek bereiken, ga dan aan de slag met een gratis kennismakingsgesprek, dan bespreken we je huidige situatie en de stappen die je zou kunnen nemen om je hele fabriek te automatiseren.

PLAN NU EEN GRATIS KENNISMAKING


Conclusie: kies een software die past bij jouw behoeften en budget

Nu je alles weet over offertesoftware voor plaatwerk met tal van geweldige voorbeelden, ben je klaar om jouw calculatie- en offerteprocessen te automatiseren zonder dat je zorgen hoeft te maken of dit een goed idee voor jou is.

Het antwoord daarop is simpel: om competitief te blijven, is het een must. Bovendien zijn er genoeg opties beschikbaar voor iedere soort en omvang van bedrijf. Maar welke te kiezen?

We zijn hier om te helpen. Ga aan de slag met een gratis kennismakingsgesprek en we helpen je bepalen wat voor soort software je nodig hebt.

Lees volgende

📈 Klaar om je plaatwerkbedrijf naar het volgende niveau te tillen?

Schrijf je in voor mijn wekelijkse e-mails en ontvang:

Praktische tips voor digitalisering, inzicht in smart factory-opbouw en concrete stappen naar papierloze, geautomatiseerde productie.

Geen theorie, maar direct toepasbare kennis voor jouw bedrijf.

Gratis expertise, geen verplichtingen. Samen maken we je bedrijf klaar voor de toekomst.