Digitalisatie Tips 📬 · · 1 min lezen

De verkeerde kant opgaan kan erg duur zijn

Ik zag onlangs een video over de top 10 SAP-implementatie faal verhalen.

Helaas gebeurt dit vaker dan ik had gewild. Ik denk niet dat SAP hier de schuld van heeft, sterker nog, ik denk dat het een wederzijds gebrek aan vooruitziendheid was. We hebben allemaal belang bij het verbeteren van het vertrouwen in IT-projecten. En dat moeten we samen doen, zowel de inkoper als de leverancier.

In de metaalwereld

In onze branche vinden we vaak dat bedragen van € 100.000 of meer eerder regel dan uitzondering is als het gaat om het creëren van een aangepaste webportal of volledige ERP met CAM-implementatie.

Van zo'n investering verwacht je positieve resultaten, net als bij de aanschaf van machines: het doet wat de eisen stellen en werkt binnen een redelijke termijn.

Er is echter een speciaal risico aan software: het is transformerend in de organisatie.

Machines werken lineair, software werkt dynamisch.

Omdat het zo'n grote impact heeft, moet duidelijk zijn wat precies het doel en de eisen zijn. En die zijn vaak intern moeilijk te bepalen, omdat niet precies duidelijk is wat een eis, een wens of een kans is. Ook is het lastig te bepalen wat werkt en niet werkt (best practices). 

Als deze stap wordt overgeslagen, kan het zijn dat het eindresultaat niet aan de eisen voldoet. Of misschien was het beter geweest om een andere combinatie van systemen te hebben voor een fractie van de kosten. Of andersom: er is gekozen voor een standaardoplossing, terwijl maatwerk vanaf het begin nodig was.

Daarom is het belangrijk om te weten wat wijsheid is.

Hier is het punt

Een goed plan vooraf voorkomt flinke kopzorgen en kosten.

Stel je hebt een budget van 100K beschikbaar voor het hele project. En laten we zeggen dat je 10% daarvan opzij zet om een solide plan te maken. Wat is de kans dat een deel of alle resterende 90K zou worden verspild als je dit plan niet zou doen?

Met andere woorden, je hoeft ze maar 10K aan tijd/kosten/budget te besparen om zo'n eerste investering rendabel te maken. Dat is ongeveer 100 uur (2,5 werkweek) manuren gedurende de looptijd van het project.

Daarom start ik elk project met een gedegen plan. Ik geef nooit advies of voer nooit uit zonder analyse.

Heb je vragen over jouw project? Laten we er vrijblijvend over praten.

Lees volgende

📈 Klaar om je plaatwerkbedrijf naar het volgende niveau te tillen?

Schrijf je in voor mijn wekelijkse e-mails en ontvang:

Praktische tips voor digitalisering, inzicht in smart factory-opbouw en concrete stappen naar papierloze, geautomatiseerde productie.

Geen theorie, maar direct toepasbare kennis voor jouw bedrijf.

Gratis expertise, geen verplichtingen. Samen maken we je bedrijf klaar voor de toekomst.