Heb je ooit geprobeerd jouw bedrijf om te toveren tot een digitale fabriek? Als dat zo is, je dat het moeilijk is omdat er veel veschillende processen plaatsvinden in een metaalbewerkingsbedrijf.
De meeste hedendaagse metaalverwerkende bedrijven zijn al tot op zekere hoogte gedigitaliseerd. Daarmee bedoelen we: het bedrijf werkt al met moderne software zoals Enterprise Resource Planning (ERP), Computer-Aided Machining (CAM) software, en in sommige gevallen Computer-Aided Design Software (CAD).
Na het bereiken van de eerste stappen worstelen ze echter om alle modules en tooltjes van hun bedrijf samen te smelten tot één slimme, verbonden fabriek en beseffen ze dat een digitale fabriek begint bij de werkintake.
De eenvoudige reden achter een gestroomlijnde werkopname is dat je hebt geïnvesteerd in een slimme fabriek om een hogere productkwaliteit, een kortere doorlooptijd en concurrerende prijzen te kunnen bieden. Welnu, deze zaken hangen niet alleen af van de capaciteit van jouw machines, maar van het grootste deel van het proces vanaf de ontvangst van de order tot het begin van de productie.
Wat je in dit artikel zult ontdekken, is dat het succes van jouw slimme fabriek afhangt van de kwaliteit van jouw werkvoorbereiding en commerciële processen.
Papierloze metaalproductie
Metaalproductie is een proces waarbij metaal met de hand of met machines wordt gesneden, gevormd en geassembleerd om een onderdeel te produceren.
De meeste hedendaagse ingenieurs en fabrikanten gebruiken moderne 3D CAD-systemen om hun producten te ontwerpen voordat ze worden gefabriceerd, waardoor er geen papieren tekeningen meer nodig zijn voor communicatie tussen ontwerpers en fabrikanten.
Enkele voordelen van een dergelijke papierloze methode zijn:
- Een verlaging van de kosten, omdat er minder papier nodig is en minder georganiseerd moet worden
- Betere nauwkeurigheid omdat er een kleinere kans op fouten is door meer actuele gegevens
- Tijd besparen tijdens de fabricage door sneller toegang te krijgen tot meer informatie
Hoe papierloze metaalbewerking de industrie verandert
De laatste decennia kon je als metaalverwerkend bedrijf een machine kopen en de bijbehorende software gebruiken. De software was vaak al gebruiksklaar en de gegevensinvoer gebeurde handmatig.
Niks mis mee, toch?
Interessant om te zien is dat bij de meeste bedrijven de werkvoorbereidings- en verkoopprocessen al lang niet meer zijn geactualiseerd. De manier waarop ze op kantoor werken is nog steeds erg pragmatisch en brengt veel vervelende en handmatige taken met zich mee. De informatieoverdracht tussen kantoor en werkvloer gaat nog grotendeels op papier.
De behoeften van de klant zijn echter veranderd.
Globalisering, internet en beter opgeleide klanten hebben de markt veranderd en garanderen niet dat er meer zaken gedaan zullen worden. De belangrijkste reden om lokaal te bestellen is nu de leveringssnelheid en de kwaliteit van de service. Deze service komt niet alleen van de werkvloer.
Omdat snelheid nu het belangrijkste is, is het kopen van de volgende machine niet meer genoeg. Het is nu de tijd op kantoor die het verschil maakt. Helaas zijn de meeste productiebedrijven nog steeds gefocust op de nieuwste en snelste machines, maar het negeren van een echte industrie 4.0-mentaliteit gaat over connectiviteit.
Wat moet gebeuren, is klanten een snellere, betrouwbaardere en vooral flexibele service bieden. Dit kan alleen worden bereikt door een goede strategie en bijbehorende processen.
Een proces moet ondersteund worden door de software. En het hebben van een volledig geautomatiseerd proces voor de hele stroom van bestelling tot levering blijkt een uitdaging te zijn voor de meeste metaalbewerkingsbedrijven. Dit komt doordat ze de omslag in denken nog niet hebben gemaakt: een slimme fabriek van de toekomst is nu een op software gebaseerde onderneming.
Een papierloze digitale fabriek kan je metaalbewerkingsbedrijf efficiënter en winstgevender maken
Een goed gepland papierloze metaalbewerking is minder verspillend en zorgt voor een nauwkeuriger en nauwkeuriger productieproces voor metalen producten. Dit vermindert de hoeveelheid tijd die nodig is om een onderdeel te maken, wat op zijn beurt de arbeidskosten verlaagt en de productiviteit verhoogt.
Een slimme fabriek wint niet door meer machines te kopen, maar door een geïntegreerd proces van begin tot eind te hebben. Pas in dit stadium wordt het interessant om slimmere en snellere machines aan het bedrijf toe te voegen.
Een snelle machine voegt niet veel waarde toe als hij niet goed integreert met de rest van het proces, aangezien hij sowieso de hele tijd stil zal staan. Daarom moeten we stoppen met zoeken naar alleen snellere machines en op zoek naar een effectievere aanpak: een geïntegreerd geheel.
Hoe bereik je een geïntegreerde fabriek, vraag je?
Dat is door strategisch ontwerp .
Waarom een digitale fabrieksstrategie cruciaal is voor succes
Digitale fabrieken lopen voorop in de toekomst van het bedrijfsleven . Ze zijn meer dan alleen een plek waar medewerkers komen werken, ze zijn een ecosysteem van teams, algoritmen en processen die allemaal samenwerken om winst te maken.
Elke slimme fabriek gebruikt verschillende softwaresystemen die overkoepelende mogelijkheden hebben.
Ik heb ontdekt dat voor elke fabriek, ongeacht de grootte of de machines en software die ze gebruiken, het doel is om een geïntegreerde fabriek te ontwikkelen, gebaseerd op de volgende componenten:
- Geautomatiseerde werkvoorbereidingssoftware, zoals Computer Aided Machining (CAM) en compatibele offertesoftware.
- Een gecentraliseerde database met alle bedrijfsgegevens, zoals Enterprise resource planning (ERP)
- Beheer van machinegegevens, inclusief werkorders. Bijvoorbeeld door Manufacturing Execution Software (MES)
- Machines met digitale besturingsstandaarden (SCADA – OPC-UA)
Laten we eens kijken hoe dit in de praktijk werkt.
Hoe ziet een slimme fabriek eruit?
Het intakeproces:
- De fabriek werkt vanaf het begin volledig papierloos. Zelfs e-mails zijn niet meer nodig. Al het werk komt binnen via de cloud, via selfserviceportals of software voor supply chain-integratie.
- Offertes en tijdsramingen worden gemaakt door formules en algoritmen. Met als resultaat een consistente en betrouwbare prijsstelling. Ook wordt door een geautomatiseerde intake de kans op fouten drastisch verkleind.
Het productieproces:
- Het centrale ERP-systeem zorgt voor het hele operationele proces, het productbeheer en de financiën. De CAM-software simuleert de productie voordat het werk wordt gestart, om ervoor te zorgen dat alles maakbaar is.
- Alle programma's worden centraal opgeslagen en gekoppeld aan de productgegevens. Ze zijn geordend op unieke codes, zodat ze gemakkelijk kunnen worden hergebruikt bij herhaalbestellingen en voor analyse van de productprestaties.
- Ook op de business is alles papierloos. Machines registreren productiviteit in het MES-systeem. Inclusief productietijden, materiaalgebruik en uitzonderingen.
Waarom je bij de intake moet beginnen met je digitale fabriek
Als je nog met Excel of papier werkt om offertes te maken, dan is het belangrijk om goed inzicht te krijgen in de manier waarop berekeningen worden gemaakt.
Fouten die optreden in de productie komen meestal voort uit foutieve processen bij de werkintake, wat voorkomen kan worden met digitale werkvoorbereidings- en offertesoftware. Als de intake bijvoorbeeld verkeerd wordt gedaan (er zijn vergeten gegevens te verwerken), kan dit leiden tot verkeerde prijsschattingen, productietijden of zelfs het registreren van speciale klantwensen.
De eerste verschuiving die een fabriek moet maken, is om zoveel mogelijk informatie in het commerciële proces te registreren. Op deze manier kunnen de gegevens later worden gebruikt. Als meerdere mensen hetzelfde product berekenen, moet de prijs altijd hetzelfde zijn. De enige manier om tot een dergelijk betrouwbaar systeem te komen, is door het te automatiseren.
Naar mijn mening zou de belangrijkste prioriteit voor elk MKB moeten zijn om een volledig geconfigureerde moderne berekeningssoftware te hebben die 3D-modellen van zowel onderdelen als volledige samenstellingen ondersteunt, idealiter met alle werkstappen die beschikbaar zijn in het bedrijf.
Als bedrijven een gestroomlijnd orderproces hebben bereikt, dan is het zinvol om downstream te investeren in automatisering. Daarvoor denk ik dat er een enorme kans is voor bedrijven die gedijen met werkvoorbereiding en commerciële processen.