Digitalisatie Tips 馃摤 1 min lezen

Het doel van een slimme fabriek

Vandaag las ik een rapport over Smart Factory-KPI's waarin stond dat het meten van Overall Equipment Effectiveness (OEE) de belangrijkste indicator is om te meten.

Ik hen zelf ook een groot voorstander om dit te meten als een bron van inzicht. Maar dit is volgens mij niet het einddoel. Specifiek niet voor ons als plaatwerkers. OEE en Busines Intelligence (BI)-oplossingen geven je de mogelijkheid om appels met peren te vergelijken, maar helpen je niet meteen meer appels te verkopen.

Ik denk dat het echte doel van een slimme fabriek is om een volledig digitaal bedrijf te worden dat verbinding kan maken met een digitale toeleveringsketen. Van begin tot eind. Een klant kan alle voortgang en documenten digitaal opvragen, bestellen en volgen zonder menselijke tussenkomst.

We moeten groter denken dan alleen OEE-dashboards, AGV's en CoBots. Dat zijn gewoon componenten. De strategie moet gebaseerd zijn op hoe een bedrijf het beste kan aansluiten op de keten en de klant kan helpen met hun wensen. Niet het middel, maar het resultaat.

Het punt is:

Een Smart Factory strategie is veel complexer dan operationele effectiviteit. Het begint met de klant, de processen en de systemen en eindigt met een volledig verbonden keten.

Lees volgende

GRATIS STRATEGIEGESPREK

Benieuwd naar de impact van digitalisatie op jouw plaatwerkbedrijf? Vraag een gratis strategiegesprek aan.