Digitalisatie Tips 📬 · · 1 min lezen

Hoe belangrijk is de uptime van machines eigenlijk?

Klanten kopen eindproducten of onderdelen, geen uptime van machines.

Dus één machine of systeem, zelf zo groot als een moderne volautomatische plaatwerklijn/flexibel fabricagesysteem (FMS) met automatische logistiek, is slechts één stukje van de puzzel.

Hoe sneller je kunt leveren, hoe hoger de verkoopprijs en hoe lager de kosten.

De focus voor de metaalbewerker van vandaag is dan ook: het verkorten van de doorlooptijd. Hoe korter de tijd in de fabriek, hoe minder tijd je besteedt aan beheren en hoe gelukkiger de klant is.

Bijvoorbeeld: Je kunt voor flinke batchgroottes gaan om de algehele uptime-statistieken (OEE) van de machine torenhoog te maken. Het proces lijkt dan zeer efficiënt door de kortere machine-insteltijden.

Het probleem is dat die enorme partijen er waarschijnlijk even over doen om de verzendafdeling te bereiken. Het staat vaak te wachten en moet worden beheerd, met het risico van vervuiling, verlies en onnodig zoeken.

Hier is het punt:

Totdat de lokale productiebehoefte nauwelijks wordt ingevuld en de eindproducten niet meer in de schappen liggen te wachten, is uptime niet relevant.

Pas als er écht druk op de machine staat wil je hierop inzoomen. Maar leg tot die tijd de eerste focus op de organisatie van processen volgens Lean Manufacturing en QRM.

Lees volgende

GRATIS STRATEGIEGESPREK

Benieuwd naar de impact van digitalisatie op jouw plaatwerkbedrijf? Vraag een gratis strategiegesprek aan.