2 min read

Maximaliseer de waarde van jouw data met deze 5 stappen

Wil jij meer controle krijgen over de data in jouw fabriek en betere beslissingen nemen op basis van digitale informatie in plaats van onderbuikgevoel of eindeloze discussies?

Dan is Business Intelligence (BI) software wellicht iets voor jou.

Steeds meer metaalbedrijven boeken succes met tools zoals Power BI, Tableau en Qlik Sense, die direct communiceren met jouw data. En het goede nieuws is dat de opstartkosten flink zijn gedaald, waardoor ook MKB-bedrijven toegang hebben tot deze technologie.

Maar voordat je een BI-tool aanschaft en implementeert, zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen voor een succesvol project:

Stap 1: Begin met één belangrijk doel en werk dat uit tot maximaal vijf sub KPI’s. Definieer jouw doelen en de belangrijkste zakelijke vragen die je wilt beantwoorden in het SMART formaat.

Stap 2: Kies de juiste tools en technologieën die passen bij jouw bedrijfsbehoeften. Werk met eenvoudige software, bijvoorbeeld Power BI. Let op: Maatwerk in ERP bouwen, of standaard ingebakken templates geven maar een beperkte kijk. Het liefst wil je hele organisatie doorgronden..

Stap 3: Zorg voor gegevenskwaliteit. Verwijder dubbele gegevens, oude onafgemaakte orders, verwijder en filter ongebruikte categorieën, groepen en classificaties en en verrijk jouw gegevens met de nodige extra velden. Denk aan 5S: Scheiden, schikken, schoonhouden, standaardiseren en in stand houden.

Stap 4: Ontwikkel dashboards en rapporten die visueel aantrekkelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn. Focus op de belangrijkste KPI's en zorg ervoor dat jouw gebruikers ze begrijpen. Less is more, hoe simpeler, hoe beter.

Stap 5: Train jouw medewerkers en moedig samenwerking aan. Leer ze hoe ze zelf de filters in de dashboards kunnen aanpassen, of beter eigen versies ervan kunnen maken. Maak BI een integraal onderdeel van jouw bedrijfscultuur en zorg dat jouw medewerkers vertrouwd zijn met de tools en technologieën.

Indien correct uitgevoerd en voortdurend geoptimaliseerd, kan jouw bedrijf een datagedreven onderneming worden, met veel voordelen, zoals:

  • Betere besluitvorming: je hebt real-time toegang tot data en dashboards die je kunt aanpassen aan jouw specifieke behoeften, waardoor je sneller beslissingen kunt nemen. Je hoeft niet te wachten tot het einde van het kwartaal, wat vaak te laat is.
  • Hogere efficiëntie: door het consolideren van jouw data en het automatiseren van processen, kun je de productiviteit van jouw team verhogen. Daarbij voorkomt het veel fouten, doordat je sneller geattendeerd wordt op trends en veranderingen.
  • Kostenbesparing: met BI kun je jouw bedrijfsprocessen optimaliseren en geld besparen op zaken zoals overproductie en onnodige (tussen) voorraden. Daarnaast zie je snel of klanten nog winstgevend zijn en leveranciers niet te veel rekenen.

Als je nog vragen hebt over BI of meer informatie wilt, neem dan gerust contact met mij op. Ik sta klaar om je te helpen bij het transformeren van jouw bedrijf met Business Intelligence, speciaal voor de metaalbewerkingsindustrie.