2 min read

Metaal Innovaties #3 - Technische tekeningen verwerken met OCR en AI

Goedemorgen, het is vrijdag.

Ik heb een kleine aanpassing aan de wekelijkse nieuwsupdate: ik ga het meer indelen in thema's die ik de laatste tijd ben tegengekomen. Dit omdat er vaak zoveel verwijzingen zijn naar andere systemen die ook belangrijk zijn om te weten.

Deze keer gaan we het hebben over optische tekenherkenning (OCR), kunstmatige intelligentie en werktekeningen. In het bijzonder zullen we tools bespreken die automatisch features in tekeningen kunnen lezen, plus hoe dit gebruikt wordt in kwaliteitsbeheersystemen (QMS).

Het lezen en verwerken van tekeningen is een moeilijke en tijdrovende aangelegenheid. Je moet altijd elke PDF openen en de toleranties, oppervlaktebehandelingen, materiaalaanduidingen analyseren en soms handmatige meetrapporten maken (of eerste artikelinspectie, FAI). Ook belemmeren deze zaken automatische verwerking via portals.

Maar we leven natuurlijk in de 21ste eeuw en voor elk probleem werkt er al iemand aan een oplossing! Om dit proces te stroomlijnen, zijn er een paar trucjes die je kunt doen.

Een oplossing voor 2D-werktekeningen is de mogelijkheid om te 'auto-balloon'-en, teksten uit te lezen, automatisch rapporten of checklists te genereren.

Hieronder staan drie voorbeelden:

#1: Werk24


Deze tool, ontwikkeld door een Duitse start-up, lijkt vooral geschikt voor integratie met bestaande oplossingen, bijvoorbeeld een koppeling met PDM, CAD, ERP of portal.

Het unieke hieraan is dat de software zowel OCR als AI gebruikt om het geheel volledig te automatiseren.

Functie-extractie uit technische tekeningen met AI

De API van Werk24, aangedreven door AI, leest technische tekeningen en retourneert een JSON-antwoord met gestructureerde informatie, waaronder titelblokken (tekening-ID, aanduiding, materiaal, algemene tolerantie), maten, toleranties, draad, afschuining, GD&T, radii en oppervlakteruwheid.

https://werk24.io/

#2: High QA


Een stap verder is een volledig geïntegreerde software voor productiekwaliteitsbeheer, of quality management software (QMS). High QA heb ik ontmoet op de TechniShow en binnenkort neem de EU-sales director ook deel aan de Metaal Connect podcast!

Automatiseer en optimaliseer uw productiekwaliteitsbeheerproces. Van ballooning en onderdeelplanning tot het verzamelen en rapporteren van inspectiegegevens, High QA heeft de QMS-oplossing voor u.

https://www.highqa.com/

#3: Balloon2D - capvidia


Aan de andere kant is er nog een andere software van Capvidia, die een beetje in het midden van de top 2 systemen lijkt te staan. Dit pakket wordt echter verzorgd door een partij gespecialiseerd in model-based definition (MBD), en daardoor kan dit goed passen bij bedrijven die hier hoge eisen aan stellen.

Balloon2D is software die automatisch annotaties van 2D-technische tekeningen maakt. Balloon2D maakt deel uit van MBDVidia Suite, de toonaangevende MBD-workflow- en CAD-vertaalsoftware voor digitale productie. MBDVidia is de enige software die 2D-, 3D- (True MBD) en dubbele 2D/3D-workflows biedt voor geautomatiseerde inspectieplanning en -rapportage.

https://www.capvidia.com/blog/balloon2d-auto-ballooning-software

Welk pakket is het beste?

Dat hangt zoals altijd af van het doel van de organisatie en o.a. de integratiemogelijkheden van de huidige systemen. Zoals gezegd is de belangrijkste en moeilijkste vraag altijd waar het in het systeem past (en natuurlijk of het echt nodig is).

Wil je aan de slag met automatische verwerking van werktekeningen, kwaliteitseisen en volautomatisch opstellen en controleren van meetrapporten om de productiekwaliteit te verbeteren? Neem dan contact met mij op via deze link.

https://www.sheetmetalconnect.com/nl/plan-een-belafspraak/