4 min read

Plaatwerkbedrijven lopen achter op Industrie 4.0 - en met een goede reden!

Plaatwerkbedrijven lopen achter op Industrie 4.0 - en met een goede reden!

Uw fabriek automatiseren is moeilijk. Als je ooit hebt geprobeerd jouw systemen te moderniseren en een echte Industrie 4.0-fabriek te worden, is de kans groot dat je onderweg tegenslagen bent tegengekomen.

Waarom mislukken zoveel digitale transformatieprojecten? Dat komt omdat hightechoplossingen de fabrikanten niet snel genoeg bereiken. Daardoor blijven de meeste fabrikanten zitten met verouderde of onnauwkeurige informatie.

Dus, wat kun je eraan doen?

Sommige marktleiders hebben succes gevonden door zich aan te sluiten bij collectieven om kennis te delen, anderen hebben nauwer samengewerkt met universiteiten in plaats van met verkopers, en mijn voorkeur: samenwerken met een onafhankelijke consultant om vooruitgang te boeken op basis van moderne technologie.

Maar er zijn in ieder geval een paar dingen die u over de branche moet weten.

In dit artikel onderzoeken we hoe het mogelijk is dat zoveel fabrikanten nog steeds achterlopen op Industrie 4.0 en wat we daar de komende jaren aan kunnen doen.

De fabriek van 2025

Als je verschillende tijdschriften of onderzoeksrapporten doorneemt, vermoed je al snel dat de meeste bedrijven al floreren in de vierde industriƫle revolutie.

(Voor de duidelijkheid, dat is een bedrijf dat AI, Big Data, Machine Learning en Robotica in belangrijke mate gebruikt en trends kan voorspellen, betere beslissingen kan nemen en dagelijkse taken kan automatiseren).

Herken je dat in je bedrijf?

Een van die rapporten voorspelde dat 40% van de gevestigde industrieĆ«n tegen 2020 zou worden vervangen door digitale ontwrichting. Nou, 2020 is nu voorbij, en hoeveel van de metaalverwerkende bedrijven zijn tot nu toe verstoord? Ik wed dat dat aantal te verwaarlozen is, zelfs als je bedenkt hoe Covid de wereld heeft beĆÆnvloed.

Schokkende artikelen zijn goed om tijdschriftabonnees verder te laten lezen en door de advertenties te laten bladeren, maar ze leggen je niet het hoe en waarom uit. Veel marketingverhalen worden vaak geschreven om indruk te maken op de concurrentie. Verrassend genoeg zijn er niet veel bedrijven die als industrie 4.0 fabriek voorop lopen.

Begrijp me niet verkeerd!

Ik ben een groot liefhebber van en geĆÆnteresseerd in deze nieuwste technieken, en erover schrijven is een geweldige manier om de stand van zaken in de industrie te delen. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe generatie productietechnieken als een tornado uit de industrie zal komen.

Het industriƫle internet der dingen, kunstmatige intelligentie en robotisering zullen zeker een enorme impact hebben op ons werk, maar het hangt allemaal af van hoe we de juiste use-cases voor hen openen.

Als we de productiebedrijven nader bekijken, zien we precies waarom de houding van de operators hier veel pragmatischer is dan de berichtgeving suggereert. Dit is vooral te danken aan de robuuste en dynamische verzameling van verschillende diensten.

Hoewel productiebedrijven aanzienlijk kunnen verschillen in grootte, processen en klanten, hebben ze allemaal bepaalde kenmerken, zoals steeds complexere toeleveringsketens, productieprocessen die tientallen jaren in het bedrijf blijven voordat ze worden vervangen, en de noodzaak om productiestilstand bij alle kosten.

Naar mijn mening gaat fabricage over wat je doet, niet per se hoe je het doet - of hoe mooi het is gedaan. Hoe dit secundair is, want het hangt vooral af van het behalen van het gewenste resultaat op lange termijn.

Als een idee te theoretisch is, is het begrijpelijk dat het vaak niet meteen welkom is.

De innovatiekloof

Er is een grote innovatiekloof tussen de theoretische voorspellingen en de mensen die daadwerkelijk op de werkvloer werkzaam zijn.

Wat zit er tussen de hightech oplossingen en de fabrikanten? Meestal legacy leveranciers. Grote softwarebedrijven die niet wendbaar genoeg zijn om de laatste ontwikkelingen bij te houden en veel intellectueel eigendom in de markt hebben.

En dan zijn er de professionals die niet elke dag in industriƫle omgevingen werken - van beleidsmakers tot academici tot consultants - die de complexiteit van de uitdagingen die zich kunnen voordoen bij de overgang naar een digitale fabriek waarschijnlijk niet volledig zullen begrijpen.

Tot voor kort werkten leidinggevenden die werkzaam waren in de informatietechnologie (IT), productie en daadwerkelijke operationele productie bijna afzonderlijk. Dit is vooral merkbaar bij de grotere machinefabrikanten, die soms veel nieuwe functies aan softwareproducten toevoegen en de hoofdfuncties achterwege laten.

Het resultaat is dat er tot op heden nog maar weinig specialisten zijn die zowel de technische expertise in productiebedrijven hebben als de nodige IT-kennis op de voorgrond kunnen brengen.

Zolang we deze brug niet kunnen sluiten, zal de maakindustrie niet in staat zijn innovatie aan te drijven. En er is maar een zeer beperkt aantal specialisten beschikbaar.

Ik kan uit ervaring vertellen dat ik graag meer collega's in het veld zou zien doen wat ik doe. Maar helaas zijn ze erg moeilijk te vinden.

Meer dan technologie

De technologische component van innovatie is tegenwoordig het gemakkelijkst op te lossen. Softwareontwikkeling is steeds toegankelijker geworden voor elk bedrijf. Open source heeft de toekomst. Integratie kan snel via API's en XML-interfaces.

Wat we nodig hebben, is dat nieuwe verworvenheden in toenemende mate via onderzoeksinstellingen worden gedeeld en toegankelijker worden voor de maakindustrie. Want zonder input van de industrie komt het onderzoek niet verder, dus specialisten hebben de juiste feedback van de werkplaats nodig.

De kunst is om niet te stagneren, zodat we onze nieuwe processen afstemmen op wat de klanten echt nodig hebben en ons niet laten afleiden door wat de marketingrapporten zeggen.

De maakindustrie kan alleen vooruit als we samenwerken. Als we eenmaal van elkaar leren, onze leveranciers en klanten helpen en onze voortgang blijven beoordelen, hebben we een geweldige toekomst.

Aan de slag met jouw slimme fabriek?

Download hieronder mijn gratis blauwdruk.