1 min read

De Bedreiging van Autómatos (αὐτόμᾰτος)

Automatisering komt van het klassieke Griekse woord "automatos" (αὐτόμᾰτος).

Als iets automatisch gaat, wordt bedoeld dat het vanzelf gaat, zonder hulp van de mens. Letterlijk vertaald: een systeem zonder externe / handmatige acties, of ondersteuning

Interessant is dat de Nederlandse vertaling voor het resultaat daarvan "automaat" of "geautomatiseerd" is. De definitie hiervan is:

Een toestel of systeem dat iets doet dat vroeger door mensen werd gedaan

Bijvoorbeeld: "We hebben een automaat om koffie mee te zetten."

In onze fabrieken

Het is aannemelijk om te denken dat sommige delen niet meer te verbeteren zijn. Sommige processen kunnen worden bestempeld als handmatig werk, dat niet kan worden geautomatiseerd.

Maar als we één ding leren van de geschiedenis, dan is het dat wij mensen het vaak mis hebben over wat wel en niet mogelijk is. Duizenden jaren lang zijn handmatige processen omgezet in geautomatiseerde systemen.

In feite vinden industriële revoluties nu elke 25 jaar plaats, waardoor hele industrieën volledig worden ontwricht.

Vandaag de dag zijn we toegetreden tot het tijdperk van kunstmatige intelligentie (bijvoorbeeld zelfrijdende auto's), big data en open source-projecten, die exponentiële innovatie stimuleren.

Al generaties lang bestaat er een onnodige angst voor dit soort verbeteringen; bijvoorbeeld de Swing Riots in Engeland. Maar telkens blijkt dat onze zorgen ongegrond zijn. Om vooruit te kunnen moeten we innoveren.

Het punt is

Bedrijven die niet geloven dat hun problemen kunnen worden opgelost door middel van automatisering, zullen worden vervangen door bedrijven die dat wel doen en er tijd in investeren.

  • Lukt het niet om de invoer te automatiseren omdat de klant nog ouderwets werkt? Kijk maar eens naar Robotic Process Automation (RPA), bijvoorbeeld met UI Path of Microsoft Power Automate.

  • Persoonlijke ondersteuning nodig? Bekijk wat Chat GPT en Google Assistant binnenkort kunnen doen.

  • Big Data analyseren en automatisch trends herkennen? Bekijk wat Power BI kan doen wanneer het toegang krijgt tot alle bedrijfsgegevens.

  • Jarenlange vakkennis nodig voor de werkvoorbereiding? Bekijk wat Optimate en Scale NC doen.

En dit is nog maar het begin; elk proces kan volledig geautomatiseerd worden; het is alleen een kwestie van er energie in steken.

Welk proces ga jij dit jaar aanpakken?