Digitalisatie Tips 馃摤 1 min lezen

Tip #2: Data gedreven beslissingen

Je wilt digitaliseren. Maar waar begin je? Wat is zinvol om te verbeteren?

Dat is moeilijk vast te stellen zonder eerst meer te weten over de huidige status van jouw bedrijf. Een veelgemaakte fout is dat bedrijven automatiseren zonder eerst een goede analyse van de kerncijfers te maken.

Een datagedreven fabriek werkt met belangrijke data uit de fabriek, die als informatie gebruikt kunnen worden en tot beslissingen leiden.

Er is een groot verschil tussen het hebben van ruwe data en er daadwerkelijk iets mee kunnen doen:

Waar het op neerkomt: je kunt data hebben zonder informatie, maar je kunt geen informatie hebben zonder data. Mijn overtuiging is dat kritische ontwerpbeslissingen gebaseerd moeten zijn op data, niet op meningen.

Daarom moet je per project duidelijk weten welke indicator op je (denkbeeldige) dashboard je wilt verbeteren. Wil je bijvoorbeeld: meer omzet maken, de winst per order verhogen, doorlooptijden voor bepaalde soorten orders verkorten, stilstand van de machines verminderen of productiestilstand verminderen?

Om dit te meten, moet je eerst gegevens verzamelen. Die data moet dan begrijpelijk gemaakt worden. Als dat eenmaal zo is, kun je beslissingen nemen over het wel of niet uitvoeren van projecten.

Het goede nieuws: je hebt vaak al veel meer data dan je denkt. Als je een ERP-systeem en een goede accountant hebt, is er al veel beschikbaar. Het is een kwestie van eerst de ruwe data in je bedrijf omzetten in informatie, zodat je er beslissingen mee kunt nemen.

Tot de volgende tip.

Lees volgende

GRATIS STRATEGIEGESPREK

Benieuwd naar de impact van digitalisatie op jouw plaatwerkbedrijf? Vraag een gratis strategiegesprek aan.