1 min read

Tip #8: De data jungle

Een van mijn mentoren en vorige werkgevers had het gezegde:

"Toen ik begon met digitaliseren voelde het alsof ik met een zakmesje in de jungle stond."

Prachtige uitspraak. Want het blijft actueel!

Zelfs wanneer je verder bent met digitalisatie.

In de eerste plaats automatiseer je zodat de invoer automatisch plaatsvindt. Verder zorg je data het proces optimaal is gekoppeld tot en met de werkvloer en weer terug. Dat is al moeilijk genoeg.

Maar wanneer nieuwe oplossingen worden geĆÆntroduceerd, wordt vaak vergeten dat ze met het hele bedrijf moeten samenwerken, inclusief de rest van de keten.

De datajungle is de valkuil dat je door de bomen het bos niet meer ziet, in je eigen bedrijf van software en data.

Je hebt daardoor overal aparte programma's, databases, lijsten en werkwijzen.

Je hoopt door digitalisering productiever te worden, maar in de praktijk moet je veel meer klikken en invoeren. En als iets niet werkt, weet niemand hoe het werkt.

Wat er mis gaat?

Hoe meer software er wordt geĆÆmplementeerd, hoe meer gegevens er worden gegenereerd. Om dit voor jouw bedrijf te laten werken, moet alles worden geĆÆntegreerd en gedocumenteerd.

Een app is net zo waardevol is als de mogelijkheid ervan om te koppelen met andere systemen.

Hoe pak je het aan?

Om deze toenemende verwarring tegen te gaan, moet je eerst een blauwdruk voor de fabriek maken. Als je dat eenmaal hebt gedaan, moet je al je systemen met elkaar verbinden.

Een groot ERP-systeem voor alles wat je doet, is achterhaald. Je werkt liever met meerdere, autonome apps met moderne API's om alles met elkaar te verbinden.

Daarna is het belangrijk dat je je hele "digitale fabrieksstack" goed gedocumenteerd houdt. Idealiter zou je moeten documenteren volgens bedrijfsprocesmodellering, mijn favoriet is BPMN 2.0.