1 min read

Top 10 beste CAD/CAM-software voor plaatwerk (teaser)

Als teaser van een langere blogpost waar ik aan werk, is hier zoals beloofd een lijst van de top 10 CAM-softwaresystemen voor plaatwerk, met name voor plaatsnijden en kanten.

De basis

Computer-Aided Machining, of CAM-software, is een systeem dat elke plaatbewerker die computergestuurde machines gebruikt, zou moeten hebben.

De werking: je begint met een CAD-bestand en krijgt als resultaat uit CNC-code voor je machines. Daarom CAD/CAM: van CAD (ontwerp) naar CAM (machining).

De stappen zijn vanaf CAD naar nesting of instelplan, gevolgd door een conversie van de software code naar een formaat dat machine kan lezen.

CNC-code bestaat voornamelijk uit coördinaten en bewegingssnelheden, evenals de bewerking (snelheid/vermogen/kracht, enz.) die het op het materiaal uitoefent.

Soms daarbij nog een hoop extra functies, maar dat past niet in deze mail ;-)

De top 10

(In willekeurige volgorde)

 1. WICAM PN4000
 2. TRUMPF TruTops Boost
 3. PROfirst CAM
 4. RADAN Suite
 5. LVD CADMAN Suite
 6. Bystronic BySoft
 7. Libelulla Suite
 8. Metamation
 9. AlmaCAM
 10. JetCAM

Welke het beste is?

Er is geen one-size-fits-all oplossing, maar er zijn systemen die op veel vlakken hoog scoren. Er zijn drie criteria die ik hoofdzakelijk overweeg:

 1. Kan de software het volledige machinepotentieel benutten in termen van functies? (Opmerking: converters zijn ook prima, maar moeten optimaal werken)
 2. Hoe past het in het proces? Makkelijk te koppelen via API's of XML?
 3. Hoe gebruiksvriendelijk is het? Is het gemakkelijk te gebruiken? Kun je veelvoorkomende taken automatiseren met een paar klikken?

Wat is jouw systeem?

Mis je jouw softwaresysteem in de lijst? Zo ja, welke gebruik je nu? Bevalt het systeem? Ik hoor graag van je! Klik op "ANTWOORDEN" en laat het me weten!

Een langer artikel volgt ergens in de aankomende 2 weken, en ik neem jouw vragen of feedback hier graag in mee dus laat zeker van je horen, ook als je algemene vragen hebt.