2 min read

Waarom digitale transformatie mislukt

Digitalisering is een hot topic voor veel metaalbedrijven. Elke dag komen er nieuwe spelers op de markt met hun softwareproducten. Bedrijven die het goed aanpakken, nemen de markt over.

Helaas lopen deze geweldige ideeën bij andere bedrijven vaak op niets uit. Weggegooid geld dus. Hier zijn 5 redenen waarom digitale transformatie faalt:

1) Interne weerstand

Verandering is spannend. Bij transformaties komen onbekende dingen aan het licht en zullen nieuwe wegen uitgeprobeerd moeten worden. Bedrijven lopen ook tegen een soort heilige huisjes aan van hoe dingen vroeger waren.

De meest voorkomende plaats om interne weerstand te vinden is binnen de IT-afdeling van het bedrijf. Bijvoorbeeld onvoldoende rechten, obsessieve centralisatie en vastklampen aan oudere oplossingen (de misvatting over verzonken kosten).

Hoe groter en ouder het bedrijf, hoe groter vaak de weerstand.

2) Gebrekkig strategisch plan

Als een plan wordt ingezet, luistert het management onvoldoende naar de mensen die de oplossingen gebruiken: de mensen op de werkvloer, maar ook de administratie en zelfs de service buitendienst.

Verkoopvertegenwoordigers geven er de voorkeur aan dat je al hun merk-software koopt, maar wie zegt dat deze het beste voor jou zijn? Je kunt daarom ook niet vertrouwen op kant-en-klare oplossingen.

Een strategie en een plan moeten voortkomen uit jouw bedrijf, niet uit het product dat je koopt.

3) Ontbrekende middelen

Vaak ontbreekt het het hele team aan de benodigde middelen (bijv. ontwikkelaars, mensen die zijn opgeleid om de ontwikkelde oplossing te onderhouden en management dat de software begrijpt).

Het tijdelijk inhuren van een derde partij kan een boost geven, maar biedt op de lange termijn geen resultaat. Dat komt van je eigen mensen met de juiste kennis en middelen.

4) Verkeerde technologie

Veel bedrijven kopen nog steeds industrie 3.0-software: grote, monolithische, propriëtaire software geschreven op oude databases zonder API's of app-stores.

Terwijl de toekomst gebaseerd is op open standaarden en naadloze gegevensoverdracht.

Alles van hetzelfde merk, of een alles-in-één ERP-systeem vol maatwerk, is achterhaald. De toekomst zijn cloud softwareoplossingen op basis van best practices die aan elkaar gekoppeld zijn.

De werkplek heeft technologie nodig die IIoT-protocollen gebruikt, en op kantoor draait alles om API's. Geen gedoe met CSV- en XML-file watchers, etc.

5) Niet flexibel opgezet

Als bedrijf dat niet wendbaar genoeg is om zich aan te passen aan de eisen van morgen, leidt dit vaak tot mislukking.

Weten wat je wilt, is een functie van wat je hebt geleerd. Wat je tijdens het digitaliseringsproces leert, zal het gewenste resultaat veranderen. Met andere woorden,

De richting die je opgaat moet gebaseerd zijn op basisprincipes. Je wilt gaandeweg de benodigde componenten en data kunnen aanpassen.

Wat je hieraan kunt doen

Als je enorm wilt besparen op IT-kosten en toch eigen innovatiekracht wilt behouden, snel wilt uitgroeien tot een leider in jouw specialisatie en je eigen wensen niet wilt compromitteren, dan heb je een strategisch plan nodig.

Met dit plan in de hand kunt u vervolgens met een gerust hart en met overzicht een digitaliseringsstap maken. Meer weten hierover? Plan dan een gesprek in of beantwoord deze e-mail.