· 9 min lezen

Waarom is Enterprise Resource Planning (ERP) belangrijk voor metaalbewerking?

Waarom is Enterprise Resource Planning (ERP) belangrijk voor metaalbewerking?

Heb je wel eens geprobeerd om je bedrijf efficiënter te runnen?

Dan weet je dat het moeilijk is, omdat er veel manieren zijn om dit te doen. Misschien heb je gekeken naar LEAN-processen, of heb je overwogen om meer machines aan te schaffen, maar in de meeste gevallen richt je je op ERP-software voor metaalbewerking.

Dus, wat doe je? Veel metaalbewerkers hebben succes gevonden door moderne ERP te gebruiken.

Maar er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je koopt en implementeren van een nieuwe ERP voor metaalproductie om ervoor te zorgen dat je in staat zal zijn om jouw activiteiten te stroomlijnen en jouw processen veiliger te maken, zonder de gemeenschappelijke frustraties die zou kunnen komen met een dergelijk project.

Deze post zal uitleggen wat de belangrijkste punten zijn om te overwegen bij het kiezen van een ERP waarmee je met succes jouw bedrijfsoutput kunt verhogen zonder al te veel geld uit te geven.

Waarom is Enterprise Resource Planning (ERP) belangrijk voor metaalbewerking?

Als je in de metaalverwerkende industrie werkt, bevindt je zich in een zeer concurrerende sector waar prijs en snelheid belangrijke factoren zijn om een relevante leverancier voor jouw klanten te zijn.

ERP is uitgegroeid tot een onmisbaar instrument voor productiebedrijven, en veel metaalbewerkers zijn nu vertrouwen op hun ERP-systemen om de dagelijkse gang van zaken voor een groot deel.

Een goede softwareoplossing zal je helpen uw activiteiten te stroomlijnen en processen sneller en betrouwbaarder te maken, en je een beter overzicht geven van hoe de zaken verlopen. Het zal je helpen veel repetitieve handmatige taken te elimineren, en het zal een centrale bron van waarheid creëren waarop je en jouw hele team kunnen vertrouwen.

In plaats van overal post-its op computerschermen, stapels papieren op bureaus en mensen die in de business rondrennen om vragen te stellen, kunt je met een goed systeem al deze "stammenkennis" integreren in één betrouwbaar systeem.

Metaalproductie is een complex proces waarbij inkoop, planning, productiekwaliteit en nog veel meer komt kijken. Daarom vertrouwen de meeste productiebedrijven op gespecialiseerde systemen om hun activiteiten te stroomlijnen en hun processen veiliger te maken.

Het maakt niet uit of je jarenlange ervaring hebt of net begint en van plan bent in de metaalverwerkende industrie te werken, je moet zeker overwegen te investeren in meer dan alleen het gereedschap en de apparatuur die je in de werkplaats nodig hebt.

Werk je al met ERP, maar twijfel je of je moet upgraden naar de nieuwste generatie om bijvoorbeeld over te stappen naar een cloud-based oplossing, lees dan ook verder.

Wat is enterprise resource planning (ERP)

ERP is een softwaresysteem dat is ontworpen om organisaties te helpen bij het beheren van hun middelen. De nieuwste versies worden gebruikt om informatie van verschillende afdelingen op één plek te ordenen, waardoor het voor organisaties gemakkelijker wordt om beslissingen te nemen en snel te handelen.

erp beschrijving

Een betrouwbare ERP voor de metaalbewerking helpt bedrijven zich te concentreren op hun kerncompetenties door een gecentraliseerd platform te bieden voor het beheer van alle aspecten van de bedrijfsactiviteiten. Dit omvat onder andere supply chain management, klantrelatiebeheer, projectportfoliobeheer en personeelsplanning - en dat alles in een robuuste gecombineerde oplossing.

Geschiedenis van enterprise resource planning (ERP)

Hoewel het begrijpen van ERP een beetje verwarrend is, is het van belang om de logica en gedachte erachter te begrijpen. Dit geldt eigenlijk voor alle bedrijven, vooral de maakindustrie. Omdat de software ontstaan is uit de maakindstustrier, is het niet verwonderlijk om te zien dat het tegenwoordig de kern vormt van veel bedrijven.

In het begin van de jaren zestig werden de eerste geautomatiseerde systemen ontwikkeld om de voorraad te beheren, te beheren, te bewaken en enige basisrapportage over de huidige voorraadbalansen te krijgen. Dit leidde tot een latere uitbreiding in de vorm van Material Requirement Planning (MRP). Dit omvatte de eerste vormen van planning, waarbij de systemen productievereisten voor afgewerkte goederen konden bedenken.

Later in de jaren tachtig begon de opkomst van de volgende fase: Manufacturing Resource Planning (MRP II), die nu ook productplanning, inkoop van onderdelen en productdistributie omvatte. Dit was het begin van het nieuwe tijdperk, waarin computersystemen vroeger grotendeels handmatige productieplanning vervingen.

De jaren negentig was het begin van Enterprise Resource Planning (ERP) zoals we dat nu kennen: een geïntegreerd systeem dat veel bedrijfsfuncties omvat. Het doel was om controle en overzicht te krijgen over het bedrijf waar geld, materiaal, mankracht, machines, marketing en methoden konden worden geïntegreerd.

vrouw die met een oude computer werkt

Tot het begin van de jaren 2000 konden veel kleinere bedrijven zich een dergelijk systeem niet veroorloven. Fast-forward naar de jaren 2010 en daarna, en veel kleine bedrijven kunnen nu ook effectief gebruikmaken van de kracht van moderne bedrijfssoftware.

De nieuwste ontwikkelingen van deze bedrijfssoftware omvatten interacties met andere applicatiesuites en toegang tot informatie via internetwebbrowsers en mobiele apparaten. De tweede belangrijke ontwikkeling is cloudgebaseerde ERP, die bedrijfsapplicaties levert als een software-as-a-service (SaaS)-model.

Kortom, ERP-systemen zijn geëvolueerd om eerst te voldoen aan de behoeften van grotere spelers in de maakindustrie. Nu zijn ze ook van vitaal belang voor alle soorten bedrijven met hun brede, flexibele functies. Kleine, middelgrote en grote ondernemingen hebben moderne softwaresystemen nodig om gecentraliseerde, realtime gegevens te verkrijgen.

Metaalbewerkingsbedrijven hebben ERP nodig om efficiënt te kunnen werken

Als je kijkt naar de geschiedenis van de ontwikkeling, is het geen verrassing dat metaalverwerkende bedrijven ERP nodig hebben om efficiënt te werken. Ze moeten werken aan inventaris, boekhouding, productieplanning en -planning, leveringsschema's, materiaalinkoop en transportbeheer. Zonder dergelijke systemen zouden deze taken buitengewoon moeilijk te beheren zijn.

Verrassend genoeg zijn er nog steeds veel bedrijven die met losse systemen of zelfs Excel werken. Dit kan werken als je bedrijf nog (zeer) klein is, maar zodra jouw verantwoordelijkheden groeien, wordt het een onmogelijke taak om al deze systemen te onderhouden zonder een goede integratie.

De werkelijke kosten van een project kunnen enorm variëren van project tot project, dus als je tijd op de werkvloer gaat doorbrengen, is het belangrijk dat de aanwezige materialen worden gevolgd en beheerd.

Succesvolle metaalbewerkingsbedrijven hebben vaak de juiste systemen zodat ze hierop kunnen vertrouwen, en het hangt niet allemaal af van de CEO, eigenaar, fabrieksmanager, voorman of mensen die dingen moeten onthouden. Zoals we de afgelopen jaren tijdens de pandemie hebben gezien, kan het behoorlijk gevaarlijk zijn als sommige medewerkers onverhoopt niet op kantoor kunnen komen en de zaken moeten doorgaan.

Wat zijn de voordelen van ERP?

Wat zijn de nadelen ?

Het meest voorkomende probleem is dat veel fabrikanten nog steeds verouderde / legacy-oplossingen gebruiken, die duur zijn in het onderhoud en onvriendelijk zijn voor gebruikers. Als een systeem bijvoorbeeld is ontworpen voor oudere versies van Windows, kan dit het hele bedrijf ervan weerhouden om te voldoen aan de nieuwste IT-normen (en de daaruit voortvloeiende beveiligingsrisico's). Legacy software is meestal niet gebouwd op moderne databases of in de cloud, wat de integratiemogelijkheden ernstig kan beperken.

Anderzijds is er een nieuwe generatie software op de markt. Dit betekent niet dat alle problemen zijn opgelost en dat er kant-en-klare oplossingen die meteen 100% perfect werken te koop zijn. Wil je slagen in de vierde industriële revolutie, dan moet een goede oplossing afgestemd zijn op jouw processen.

Dit is waarom:

Moderne software is goed ontworpen, maar veroorzaakt vaak problemen voor organisaties als deze slecht wordt uitgevoerd. Het grootste nadeel is het gebrek aan expertise op het gebied dat zowel best practices in metaalfabricage als het ontwerpen van moderne IT-systemen en infrastructuur omvat.

Andere vaak genoemde nadelen zijn dat ze doorgaans moeilijk te implementeren zijn, duur in onderhoud en constant moeten worden bijgewerkt. Bovendien zijn ze moeilijk te gebruiken voor minder technische mensen in het bedrijf.

Vooral voor de metaalbewerkingsmarkt, die zeer gevarieerd en onderling verbonden is, is het een uitdaging om het juiste systeem te selecteren. Het laatste, maar zeker niet minste nadeel zijn de totale kosten. Legacy-software wordt meestal verkocht tegen een basisprijs en aangevuld met veel extra consultancy, wat soms wel kan leiden tot kosten van 3-5x de investering van de software zelf. Plus daarbij 10-20% jaarlijks onderhoud.

Aan de andere kant zijn er nieuwe cloudproviders met vaste maandelijkse kosten en beperkte noodzaak van conslutancy, maar er moet altijd rekening worden gehouden met maandelijkse kosten over de loop van vele jaren, omdat jaar-op-jaar uitgaven snel uit de hand kunnen lopen als hier geen toezicht op wordt gehouden.

Waarop letten bij het kiezen van een ERP-oplossing?

Als je op zoek bent naar nieuwe bedrijfssoftware voor jouw metaalbewerkingsbedrijf, dan is de beste manier om ervoor te zorgen dat je met iets eindigt waarmee je flinke stappen vooruit kan nemen. Zoek dan naar deze dingen:

Hoewel het geen vereist is, zijn enkele geweldige bonusfuncties van een geweldige ERP: ingebouwde CRM-functionaliteit en een ondersteuningsteam op afstand, zodat je op afstand hulp kunt krijgen zonder dat je hoeft te wachten tot consultants je fabriek bezoeken.

Je zou verwachten dat je tegenwoordig niet meer om een cloudgebaseerde oplossing heen kan. Dit kan in veel gevallen waar zijn. Er zijn echter genoeg redenen en situatie waar ERP niet in de cloud hoeft te staan. Zolang als de ERP zelf goed kan integreren met de cloud (open standaarden), is het meestal nog niet nodig om over te stappen.

Een cloudgebaseerd systeem gebruiken

Voordelen:

nadelen

De voordelen van het gebruik van een cloudgebaseerd systeem

Een van de belangrijkste voordelen is dat het overal toegankelijk is. Dit betekent dat je vanaf elke locatie toegang hebt tot de gegevens van jouw bedrijf, ook vanaf uw computer thuis of onderweg met je mobiele apparaat. Bovendien zijn deze applicaties schaalbaar, wat betekent dat ze zonder veel extra kosten of moeite met uw bedrijf meegroeien.

De nadelen van het gebruik van een cloudgebaseerd systeem

Omdat de software volledig in de cloud kan worden gehost, bestaat de kans dat je op een gegeven moment de cloud niet bereikt. Hoewel dit steeds minder gebeurt, is het nog steeds een relevant risico. Bovendien kan de volwassenheid van veel ERP-systemen inferieur zijn aan systemen op locatie, die vaak meer dan tien jaar ervaring hebben.

Nu je weet waar je op moet letten in metaalproductie-ERP, ben je klaar om jouw processen te digitaliseren zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je een oplossing kiest die niet werkt voor uw bedrijf.

Hoe ERP in jouw bedrijf te implementeren?

vrouwelijke ingenieur bezig met het regelen van plasma

De implementatie van een ERP-systeem kan een lang en ingewikkeld proces zijn. Het is van vitaal belang om vast te stellen wat de behoeften van het bedrijf zijn en hoe de software aan die behoeften zal voldoen. Voordat je het systeem implementeert, is het belangrijk om al je processen in kaart te brengen, zodat je weet waar je op moet letten als de software eenmaal is geïnstalleerd.

Dit kan door middel van een blauwdruk, die vaak gepaard gaat met een effectief verandermanagementplan (en het selecteren van de juiste partner die u moet helpen bij de implementatie ervan).

Een blauwdruk beschrijft de huidige en toekomstige bedrijfsprocessen. Het plan moet tijdlijnen, mijlpalen en middelen bevatten die nodig zijn voor de migratie. Het belangrijkste argument is dat verborgen ERP-implementatiekosten of mislukte projecten kunnen worden voorkomen omdat de eisen duidelijk zijn.

Het probleem met ERP-implementatie is dat de eisen vaak niet duidelijk genoeg zijn. De onduidelijkheid leidt tot verborgen uitvoeringskosten en zelfs tot mislukte projecten. Bijvoorbeeld welke database welke informatie bevat en welke aanpassingen nodig kunnen zijn om het proces voor jouw bedrijf te laten werken. Ook niet te vergeten de noodzakelijke ERP-integratie, bijvoorbeeld met CAM, MES en CAD.

Een verandermanagementplan is het proces om ervoor te zorgen dat medewerkers meegaan met nieuwe veranderingen en dat alle andere belanghebbenden adequaat zijn voorbereid op de verandering.

Pas nadat het systeem is ontworpen en getest, is het tijd om te beginnen met het migreren van uw bestaande gegevens naar uw nieuwe ERP-systeem. Het proces van het migreren van gegevens van oude kolommen naar nieuwe kolommen kan vervelend zijn. Het is belangrijk om een plan voor de migratie te maken voordat het proces begint.

Wilt u veelvoorkomende valkuilen vermijden bij het digitaliseren van jouw bedrijf, inclusief ERP-implementatie?

📈 Klaar om je plaatwerkbedrijf naar het volgende niveau te tillen?

Schrijf je in voor mijn wekelijkse e-mails en ontvang:

Praktische tips voor digitalisering, inzicht in smart factory-opbouw en concrete stappen naar papierloze, geautomatiseerde productie.

Geen theorie, maar direct toepasbare kennis voor jouw bedrijf.

Gratis expertise, geen verplichtingen. Samen maken we je bedrijf klaar voor de toekomst.