2 min read

Wat is beter: CSV, XML of JSON? Hoe open je ze?

Vandaag kijken we naar de technologie achter integraties šŸ¤“!

Er zijn drie belangrijke gegevensindelingen die worden gebruikt om gegevens van het ene systeem naar het andere over te dragen: CSV, XML en JSON.

Om een solide oplossing te ontwikkelen, is het belangrijk om de verschillen tussen elk formaat te begrijpen en te weten wanneer je ze moet gebruiken.

Het doel van dit bericht is om elk gegevensformaat te definiƫren, de voor- en nadelen voor elk te beschrijven en te ontdekken welke situaties het beste werken met elk formaat. Ik hoop dat het je helpt!

#1: CSV


CSV staat voor "comma-separated values". Zoals de naam al aangeeft, is dit gegevensformaat gewoon een lijst met elementen gescheiden door komma's. Het is supersimpel, maar dat is het ook het nadeel.

Dit is het is het oudste en minst flexibele formaat. CSV ondersteund niet echt gegevenshiƫrarchieƫn en als er een kleine verandering in de volgorde van kolommen is, moet de integratie (parser) worden aangepast.

Handig voor het importeren van stamgegevens, maar niet ideaal om te koppelen (helaas gebruiken veel oude ERP en CAM-pakketten dit nog steeds).

Mijn favoriete CSV-tools: Google Sheets, Excel of online tools

#2: XML


XML staat voor "extensible markup language". Het is ontworpen in 1996 en gestandaardiseerd in 1998, waardoor het het meest populaire integratieformaat is voor de meeste toepassingen die in de jaren 2000-2010 zijn ontwikkeld.

Dit dataformaat ondersteunt hiƫrarchische datastructuren volledig en is zeer geschikt voor het ontvangen van complexe data. Het is ook heel goed leesbaar voor mensen. Bovendien bevat het mogelijkheden om inhoud via XSD-bestanden te valideren.

De meeste browsers hebben ingebouwde XML-lezers waarmee je XML-bestanden kunt inspecteren. En conversie van XML naar andere formaten is goed mogelijk (Pro tip: XML mappings kun je ook maken in Excel).

Mijn favoriete XML-tools: XML-marker (v1.1 = gratis), NotePad++ (met xml-addon), Excel

#3: JSON


JSON staat voor JavaScript Object Notation. Het werd uitgevonden in 2001 en werd in 2005 en 2006 gepopulariseerd door Yahoo en Google. Het werd gemaakt als alternatief voor XML.

JSON is een eenvoudig en compact gegevensformaat, maar ondersteunt hiƫrarchische gegevens zoals XML. In tegenstelling tot XML zijn JSON-formaten slechts ongeveer twee keer zo groot als CSV-formaten.

Dit formaat zul je het meeste tegen komen in moderne cloud applicaties en koppelingen daarmee via API's (hier volgt nog een mail over).

Mijn favoriete JSON-tools: MiTec JSON viewer (gratis), diverse web apps, of VS Code

Conclusie

XML is momenteel nog de status quo. Als algemene vuistregel is JSON het beste formaat voor gegevensuitwisseling tot nu toe. Het is lichtgewicht, compact en veelzijdig. Maar niet ieder systeem kan hier mee overweg. CSV mag alleen worden gebruikt als je grote hoeveelheden gegevens verzendt.

PS Alle bovenstaande formaten kunnen ook worden bewerkt met tools zoals VS Code (gratis), maar dit pakket heeft een iets steilere leercurve.