Beste Software 🏆 · · 10 min lezen

De 10 beste ERP-software voor Metaalbewerking en Plaatbewerking (2024)

De ultieme ERP-oplossing voor metaal- en plaatbewerking. Verhoog uw productiviteit, optimaliseer uw processen en verbeter uw winstgevendheid met de 10 toonaangevende ERP-pakketten op de markt. Ontdek nu de beste software voor uw bedrijf.

De 10 beste ERP-software voor Metaalbewerking en Plaatbewerking (2024)

Ben je ooit op zoek gegaan naar een nieuw ERP-softwaresysteem voor jouw metaalbewerkingsbedrijf?

Als dat zo is, weet je dat het moeilijk is, omdat er veel verkopers zijn die allemaal beweren dat ze de perfecte oplossing hebben, maar je hoort ook over de horrorverhalen van mislukte implementaties.

Dus, wat doe je?

Veel mensen zijn in staat geweest om succes te vinden door te beginnen met een vroege onafhankelijke analyse van ERP-software systemen, zoals deze gids.

Voordat je een ERP-systeem koopt of implementeert, zijn er enkele dingen die je moet weten om ervoor te zorgen dat het project niet leidt tot frustratie of erger nog, faalt.

Om je op weg te helpen, heb ik deze 100% onafhankelijke en persoonlijk samengestelde vergelijking gemaakt van de wereldwijde top 10 ERP-systemen voor metaalbewerking.

Ik ben ervan overtuigd dat dit je zult helpen je bij het kiezen. Ik hoop het je helpt de efficiëntie van jouw bedrijf op korte termijn en in de komende jaren te verhogen. We zullen dit artikel nog bijwerken en bij vragen kun je mij altijd contacteren.

💡
Dit artikel bevat de gehele wereld als inspiratie, voor bedrijfsspecifieke vraagstukken, vooral op de Benelux en DACH regio geef ik je graag onafhankelijk advies. Neem in ieder geval altijd contact op met jouw verkoper en adviseur voordat je een aankoopbeslissing neemt.

De 10 beste ERP-software voor Metaalbewerking en Plaatbewerking

Software Aanbieder Product info
Bemet ECI Software Europe Bemet
Business Central Microsoft Business Central
BySoft Business Kurago Software BySoft Business
Fulcrum Cloud Fulcrum Fulcrum Cloud
Genius ERP Genius ERP Genius ERP
Infor M3 Infor Infor M3
JobBOSS² ECI Software Solutions JobBOSS²
Odoo Odoo Odoo
Priority ERP Priority Software Priority ERP
Ridder iQ ECI Software Europe Ridder iQ
👉
Meer informatie nodig? Wil je hulp bij selectie? Wil je hulp bij het implementeren? Laat me je helpen, check de consultancy mogelijkheden.

Moderne ERP voor metaalbewerking

Naarmate wereldwijde toeleveringsketens complexer worden, moet de metaalindustrie efficiëntie vinden in nieuwe technologieën en processen.

Traditionele werkwijzen zijn inefficiënt gebleken met de toenemende complexiteit binnen deze wereldwijde toeleveringsketens.

De nu al krappe marges worden verder bedreigd door stijgende materiaalkosten, kortere productlevenscycli en strengere kwaliteitsnormen.

Organisaties die lean willen zijn, zijn op zoek naar manieren om de kosten te verlagen, verspilling te verminderen en efficiëntie te realiseren in hun complexe toeleveringsketen. Dit is waarschijnlijk niet genoeg, en dat is waar moderne ERP voor fabrikanten van metalen om de hoek komt kijken.

ERP is een geïntegreerde, krachtige softwaresuite voor de bedrijfsvoering van een organisatie. Het helpt de organisatie om haar workflow te beheren en helpt bij het automatiseren van veel processen.

Wat zijn de voordelen van ERP-software voor metaalbewerking?

Een ERP-software voor metaalbewerking kan veel voordelen bieden. Het kan helpen bij productie- en voorraadbeheer, wat op zijn beurt zal leiden tot een beter gebruik van middelen en een winstgevender bedrijf.

Een metaalbewerker die moderne ERP-software correct installeert, kan de productieoutput verhogen zonder meer personeel in te moeten huren. Dit zal het voor het bedrijf gemakkelijker maken om te groeien en efficiënter om te gaan met de bedrijfskosten.

Het zorgt voor een beter voorraadbeheer en betere controle, waardoor het gemakkelijker wordt om eindproducten te voorspellen. Het stroomlijnt ook de productieplanning en geeft bedrijven meer overzicht en controle over hun financiële stromen.

Meer lezen over ERP-systemen in het algemeen? Misschien wil je ook ons andere artikel lezen: Waarom Enterprise Resource Planning (ERP) belangrijk is voor metaalproductie

Wat zijn de onmisbare softwarecomponenten voor metaalbewerking?

Metaalfabricage is een vorm van discrete productie. Het is een proces die werkt met stuklijsten (BOM) om individuele onderdelen van een product te maken. De stukken worden dan vaak samengevoegd tot het eindproduct aan het einde van de productie.

Fabrikanten van metaalproducten worden daarom geconfronteerd met enkele unieke uitdagingen in hun productie-eenheden vanwege BoM’s en routes die doorgaans slechts gedeeltelijk zijn gedefinieerd, en een sterke technische functie die het productontwerp regelt.

Er is meestal een aanpak met een laag volume en een hoge mix, waarvoor gegevensinvoer snel en idealiter geautomatiseerd moet zijn. Voor productie van grote volumes, bijvoorbeeld voor kosten concurrerende lasercentra, is het doorgaans een uitdaging om met de juiste voorraadniveaus om te gaan, zowel in materialen als in afgewerkte producten.

Het plannen van kortere doorlooptijd van producten en ervoor zorgen dat het werk tijdig en efficiënt via de productiefaciliteit wordt gepland, zijn de sleutel tot succes in deze sector.

De juiste ERP-software kan je helpen tijd en energie te besparen en jouw succes als bedrijf te vergroten. Maar waarom zou je een bepaalde ERP-software verkiezen boven andere alternatieven? Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst weten wat de vereisten zijn voor een goede keuze.

Hieronder heb ik modules opgesomd die ik als must-haves beschouw:

Onmisbare modules voor metaalbewerking:

  • Stuklijst (BOM) en routing, vaak met ondersteuning voor Assemblagestructuren (assembly’s).
  • Materiaalbehoefteplanning (MRP)
  • Klantrelatiebeheer (CRM)
  • Verwerking van verkoop- en inkooporders
  • Basis voorraadbeheer (grondstoffen)

Tip: zorg ervoor dat je in de stuklijsten relaties kunt leggen tussen materialen en bewerkingen. Als dit niet het geval is, je problemen hebben met het maken van integraties met jouw CAM-software.

Optionele, maar aanbevolen modules

  • Productconfigurator en Product Data Management (PDM)
  • Inkoopmanagement
  • Calculeren en offreren
  • Shop floor control (SFC)
  • Tijdregistratie en urenverantwoording
  • Financieel management
  • Enhanced Inventory Management (uitgebreide voorraadbeheersing)
  • Tracking en traceerbaarheid van onderdelen
  • Kwaliteitsborging / kwaliteitscontrole
  • Productiemanagement

Er zijn natuurlijk nog veel meer modules. Zo combineren leveranciers hun ERP-aanbod vaak met Manufacturing Execution Systems (MES).

Dit kan lastig zijn, aangezien er nogal wat overlap in functionaliteit kan zijn tussen ERP en MES. Over het algemeen is het misschien verstandiger om later naar deze functies te zoeken.

Neem bij twijfel contact met mij op, dan kunnen we je specifieke situatie bespreken.

Hoe je de juiste software voor jouw situatie selecteert

De belangrijkste factoren die je moet overwegen bij het kiezen van een ERP-systeem voor metaalproductie.

Een van de belangrijkste factoren bij het kiezen van een ERP is de prijsstelling. Het moet passen binnen het budget voor aanschaf en inrichtingskosten.

Een andere factor om te overwegen is of het flexibel genoeg is om tegemoet te komen aan veranderende eisen in de bedrijfsvoering. In dit opzicht kan het van vitaal belang zijn om jouw ervaring aan te passen.

De software moet ook gemakkelijk te leren en te gebruiken zijn, anders zal het alleen maar bijdragen aan de bestaande kantoor- en productie bottlenecks / vertragingen in het proces.

Zorg er ten slotte voor dat nauwkeurige gegevens ongehinderd door alle stadia van jouw bedrijf stromen.

Wanneer de software erg is verdeeld in afzonderlijke softwaremodules/databases, zal het waarschijnlijk moeilijk zijn om een goede samenwerking in jouw bedrijf tot stand te brengen.

💡
Tip: Elke goede ERP-softwaremaker zou je hun oplossingen moeten laten uitproberen, of het nu op een demo-instantie of een proefaccount is. Dit is belangrijk omdat je moet ervaren hoe de flow van het systeem is en of het out of the box werkt. Veel maatwerk vooraf is meestal een rode vlag!

Cloud, Hybride Cloud of Native Cloud?

Met de komst van digitalisering verplaatsen steeds meer bedrijven hun data naar de cloud. Maar er zijn veel voor- en nadelen van allerlei vormen van cloud.

  • Oplossing op locatie: geïnstalleerd op pc’s en verbonden met een server in het bedrijf. Meestal een robuuste oplossing, maar vereist serverspecificaties en onderhoud. Kan gecompliceerd zijn met oplossingen voor meerdere fabrieken of meerdere locaties.
  • Hybrid Cloud: Geïnstalleerd op pc’s en verbonden met een server die wordt gehost door de leverancier (extern). Vaak gebruikt voor oplossingen met meerdere fabrieken, minder aanbevolen voor oplossingen met één fabriek. De prestaties zijn vaak langzamer dan On-premise.
  • Cloud (Native): Geen installaties nodig, software wordt uitgevoerd vanuit een webbrowser. Kan worden gebruikt door oplossingen met één en meerdere fabrieken en levert vaak uitzonderlijke prestaties als ze goed zijn ontworpen. Vereist doorgaans on-premise integraties met andere software zoals CAM, MES en CAD.

Integraties en app-uitwisselingen

Het is niet gebruikelijk en wenselijk dat jouw bedrijf alleen met ERP-software werkt; er is typisch CAD-, CAM- en MES-software aanwezig welke ook gekoppeld moet worden. Het is herhaaldelijk aangetoond dat het integreren van dergelijke oplossingen cruciaal is voor het succes van jouw implementatie op lange termijn.

In ons aanbod zoeken we daarom naar systemen die eenvoudig te integreren zijn. De eenvoudigste manier om dit te doen is als de leverancier een API en een app-uitwisseling (‘App store’) levert. Hieronder vind je nog een aantal selectiecriteria die je zou kunnen overwegen.

Om integraties te vergemakkelijken, zoek dan naar:

  • Zijn er kant-en-klare integraties voor jouw andere softwaresystemen?
  • Is er een API die goed gedocumenteerd is?
  • Biedt het bedrijf een app store?
  • Heeft het bedrijf een bewezen staat van dienst in jouw branche?
  • Geven zij zelf advies en consultancy of ben je afhankelijk van derden / resellers? Snappen zij jouw markt?

Welke integraties heb je meestal nodig?

Veel voorkomende integraties die vereist zijn:

  • CAM-integratie, bijvoorbeeld de programmeersoftware van jouw machine
  • MES-integratie, bijvoorbeeld voor de machine job manager
  • CAD-integratie, bijvoorbeeld: SolidWorks, Inventor, CATIA, etc.

Tip: Zorg ervoor je met jouw leverancier praat over API-connectiviteit en de kosten hiervan, zodat je eenvoudig andere apps kunt aansluiten of jouw eigen apps kunt bouwen. Hoewel dit niet nodig is, zijn enkele goede bonusfuncties van voor connectiviteit de mogelijkheid om CSV-, XML- en JSON-bestanden te importeren, zodat je klantorders rechtstreeks in jouw systeem kunt importeren.

Regionale / lokale ondersteuning

Kunnen jouw softwareleveranciers voldoen aan jouw lokale en klant vereisten en kwaliteitseisen voor kwaliteits- en beveiligingsdoeleinden? Denk bijvoorbeeld aan gegevensbescherming (AVG), maar ook aan kwaliteitsnormen zoals ISO 9001.

Het is niet ongebruikelijk dat landen of klanten enorm verschillende vereisten hebben. Als het softwarebedrijf geen inzicht heeft in de lokale vereisten, je misschien teleurgesteld worden.

Het is belangrijk om altijd rekening te houden met de veiligheidsrisico’s bij het selecteren van computersoftware. De beste manier om ervoor te zorgen je op veilig speelt, is door een wereldwijd en vertrouwd partnernetwerk te zoeken en een gespecialiseerde derde partij in te huren met kennis van de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Tip: zorg ervoor dat jouw leverancier een 24 uursondersteuningsservice heeft, zodat je ze altijd kunt bereiken in geval van een probleem. Of je nu via een reseller of rechtstreeks met de provider werkt, je moet ervoor zorgen dat jouw systeem wordt geleverd met een goede persoonlijke service.

Begrijpen ze jouw fabriek en eisen?

Veel softwareoplossingen zijn meestal niet ontworpen op de werkvloer, maar ontworpen door financiële afdelingen of voor grote ondernemingen. Dit kan frictie opleveren als jouw dagelijkse slimme werkmethodes er niet vanaf het begin bij zijn. Zeker als je er aan denkt dat metaalbewerking zo’n gespecialiseerde industrie is.

Het veranderen van een generiek ERP-product naar een op maat maatwerk oplossing is meestal een dure onderneming die de meeste fabrikanten en fabrikanten zich niet kunnen veroorloven.

Daarom is het zinvol om je af te vragen of het product in, door of in samenwerking met jouw branche is ontwikkeld.

Als je een generiek product kiest, zorg er dan voor dat er gespecialiseerde partners en leveranciers voor jouw branche zijn. In onderstaande vergelijking besteden we hier extra aandacht aan.

Beknopte handleiding voor de 10 beste ERP-systemen op de markt

Tegenwoordig zijn er veel ERP-softwareoplossingen op de markt. Het is moeilijk om een weloverwogen beslissing te nemen. In dit artikel hebben we een lijst samengesteld met 10 beste ERP-oplossingen die je moet bekijken.

👉
Opmerking: Iedere fabriek is uniek en daarom is het belangrijk om jouw eigen onderzoek te doen om het juiste product te vinden dat het beste bij jouw bedrijfssituatie past. Deze informatie kan verouderd zijn. Neem altijd contact op met je leverancier over de nieuwste mogelijkheden en prijzen. Wees niet bang om door een specialist te worden begeleid om een mislukte implementatie te voorkomen!

De 10 Beste Software Systemen voor Metaalbewerking

Bemet (ECI Software Europe)


Bemet is specifiek ontworpen voor de metaalbewerkings- en metaalfabricage-industrieën, en biedt robuuste ERP-functionaliteiten die zijn afgestemd op gespecialiseerde productieprocessen.

Productinformatie: Bemet

Business Central (Microsoft)

Microsoft Dynamics 365 Business Central is een uitgebreide, cloud-gebaseerde ERP-oplossing die bedrijfsprocessen automatiseert en verbindt, van verkoop tot aankoop, bedrijfsvoering, boekhouding en voorraadbeheer, geschikt voor kleine tot middelgrote bedrijven.


Productinformatie: Business Central

BySoft Business (Kurago Software)


Overzicht:
BySoft Business is geen échte ERP, maar een best practice add-on voor Microsoft Dynamics 365 Business Central, ontworpen om de efficiëntie in de metaalfabricatiesector te verbeteren door gespecialiseerde operationele processen te integreren. In Nederland is Halloy ook een noemenswaardig voorbeeld.

Productinformatie: BySoft Business

Fulcrum Cloud

Fulcrum Cloud is een nieuwere cloud-gebaseerde productie-app, die op maat gemaakte ERP-oplossingen biedt voor projectgebaseerde fabrikanten die hun operaties willen stroomlijnen en projecten effectiever willen beheren.

Productinformatie: Fulcrum Cloud

Genius ERP


Genius ERP is op maat gemaakt voor klantspecifieke fabrikanten in de metaalfabricatie-industrie, met een focus op het optimaliseren van bedrijfsvoering, voorraadbeheer en productieplanning.


Productinformatie: Genius ERP

Infor M3

Infor M3 biedt uitgebreide ERP-functionaliteiten voor middelgrote tot grote wereldwijde fabrikanten, met ondersteuning voor complexe productie, financiën en supply chain management.

Productinformatie: Infor M3

JobBOSS² (ECI Software Solutions)

JobBOSS² biedt essentiële tools voor kleine tot middelgrote klantspecifieke en gemengde productiebedrijven, inclusief offerteberekening, planning en realtime taaktracking.

Productinformatie: JobBOSS²

Odoo

Odoo is een open-source ERP die een reeks bedrijfsapplicaties biedt die een breed spectrum van bedrijfsmanagementbehoeften dekken voor bedrijven van alle groottes.

Productinformatie: Odoo

Priority ERP (Priority Software)

Priority ERP biedt flexibele, configureerbare ERP-oplossingen die gemakkelijk aanpasbaar zijn voor middelgrote bedrijven, en omvat productie, HR, CRM en financiën.

Productinformatie: Priority ERP

Ridder iQ (ECI Software Europe)

Ridder iQ is gespecialiseerd in ERP-oplossingen voor kleine tot middelgrote maakbedrijven, en verhoogt de efficiëntie door geavanceerde productie-, voorraad- en CRM-capaciteiten.

Productinformatie: Ridder iQ


Conclusie: Kies een ERP-software die bij jouw behoeften en budget past


Het kan lastig zijn om het beste ERP-systeem voor je bedrijf uit te zoeken. Er zijn veel verschillende systemen op de markt, en het kan moeilijk zijn om te kiezen welke het beste voor je werkt.

Je haalt niet het maximale uit een ERP zonder een aantal verschillende systemen die samenwerken. Dit omvat ERP, CAM, MES, CRM en BI-tools. Elk softwarepakket heeft zijn sterke en zwakke punten.

Het is daarom belangrijk om een idee te hebben van wat je bedrijf nodig heeft voordat je beslist over je digitale transformatie.

Het kiezen van het verkeerde ERP-systeem voor je bedrijf kan een enorme impact hebben op je productiekwaliteit - van verhoogde doorlooptijden tot lagere nauwkeurigheid in het plannen van middelen tot een lager niveau van klanttevredenheid.

Probeer het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden.

Ik help bedrijven over de hele wereld met onafhankelijk advies in het Engels, Nederlands en Duits.

Neem vandaag nog contact op voor je eerste gratis gesprek.

Lees volgende

📈 Klaar om je plaatwerkbedrijf naar het volgende niveau te tillen?

Schrijf je in voor mijn wekelijkse e-mails en ontvang:

Praktische tips voor digitalisering, inzicht in smart factory-opbouw en concrete stappen naar papierloze, geautomatiseerde productie.

Geen theorie, maar direct toepasbare kennis voor jouw bedrijf.

Gratis expertise, geen verplichtingen. Samen maken we je bedrijf klaar voor de toekomst.