2 min read

De 10 beste ERP-systemen voor metaalbewerking op de Nederlandstalige markt (2024)

De beste ERP-systemen voor metaalbewerking in de Benelux. Verhoog je efficiëntie en productiviteit met een toonaangevend ERP-systeem op maat. Ontdek nu de top 10 oplossingen voor jouw metaalbedrijf.
De 10 beste ERP-systemen voor metaalbewerking op de Nederlandstalige markt (2024)

Op mijn blog heb ik onlangs een artikel geplaatst met de beste ERP-systemen voor metaalbewerking en plaatwerk. Het nam een internationale kijk om een bredere visie te bieden.

Een aantal oplettende lezers vroeg naar de situatie in Nederland en België. Welnu, deze markt is heel divers en een top 10 lijst is eigenlijk niet genoeg.

Om een keuze te maken uit de marktomvang en persoonlijke ervaring, zou ik zeggen:

10 beste ERP-systemen voor de metaal in de Benelux

Nr. ERP-systeem
1 ECI Ridder iQ
2 MKG3 / MKG5
3 ECI Bemet
4 Microsoft Dynamics 365 BC
5 SAP Business One
6 Isah Business Software
7 Infor M3 / Infor LN
8 Komdex
9 Syntri
10 Exact (Globe, Online etc.)
 1. ECI Ridder iQ
  Een ERP-oplossing gespecialiseerd voor kleine tot middelgrote discrete fabrikanten in de Benelux, gericht op het verhogen van efficiëntie door geavanceerde productie-, voorraad- en CRM-capaciteiten.
 2. MKG3 / MKG5
  Dit zijn versies van het ERP-systeem van MKG, speciaal ontworpen voor de machinebouw en metaalbewerkingsindustrieën, met functies die ondersteuning bieden voor productieprocessen en projectbeheer.
 3. ECI Bemet (voorheen bekend als Plan de CAMpagne)
  Bemet, nu onderdeel van ECI Software Solutions, biedt robuuste ERP-functionaliteiten voor de metaalbewerkings- en metaalfabricage-industrieën, met een sterke focus op productieplanning en beheer.
 4. Microsoft Dynamics 365 Business Central
  Een uitgebreide, cloud-gebaseerde ERP-oplossing van Microsoft die bedrijfsprocessen automatiseert en verbindt, van verkoop tot aankoop, bedrijfsvoering, boekhouding en voorraadbeheer, geschikt voor kleine tot middelgrote bedrijven.
 5. SAP Business One
  Een ERP-oplossing van SAP speciaal ontworpen voor kleine en middelgrote ondernemingen, met modules die ondersteuning bieden voor financiën, CRM, magazijnen en meer, gericht op het vergroten van controle en efficiëntie.
 6. Isah Business Software
  Isah biedt een ERP-systeem dat is afgestemd op de behoeften van maakbedrijven, met specifieke functionaliteiten voor het beheren van de gehele productielijn, van order tot levering.
 7. Infor M3 / Infor LN
  Infor M3 en Infor LN zijn krachtige ERP-systemen gericht op middelgrote tot grote fabrikanten, met uitgebreide functionaliteiten voor complexe productieprocessen, financiën en supply chain management.
 8. Komdex
  Een ERP-systeem specifiek ontworpen voor de technische MKB-bedrijven in de Benelux, met functionaliteiten die technische projecten, productie en klantbeheer ondersteunen.
 9. Syntri
  Dit systeem richt zich op de kleine en middelgrote productiebedrijven, en biedt oplossingen die productieprocessen vereenvoudigen en de operationele efficiëntie verhogen.
 10. Exact (Globe, Online etc.)
  Exact biedt diverse ERP-oplossingen zoals Exact Globe en Exact Online, die bedrijven helpen met financieel beheer, ERP, HRM, CRM, en meer, geschikt voor een breed scala aan industrieën in de Benelux.

Welke ERP past het beste bij jou?

Dat hangt helemaal af van jouw fabriek. Geen enkel systeem is perfect. Daarnaast hangt het geheel af van interne IT-expertise, ervaring en budget.

Laat je niet misleiden door het idee dat één systeem de beste optie is. En tegenwoordig is één systeem voor alles ook steeds meer achterhaald.

Wat je nodig hebt, is een totaaloplossing waarin de ERP samenwerkt met de meer diverse andere systemen en machines in jouw bedrijf.

Het is ook mogelijk software op maat te maken of een low-code oplossing samen te stellen. Deze komen ook met flinke uitdagingen.

Ik kan je helpen bepalen welke uitgebreide criteria je moet overwegen bij het maken van een keuze. Dit is een selectieproces dat ik met succes heb uitgevoerd bij meer dan 15 opdrachtgevers.

Als je software, vernieuwing, selectie of implementatie nodig hebt, neem dan eens contact op.

Hartelijke groet,
Luke van Enkhuizen