5 min read

4 Manieren Hoe Digitalisatie De Maakindustrie Transformeert

Het is al begonnen: De maakindustrie ondergaat een digitale transformatie: het gebruik van nieuwe technologie om bedrijfsresultaten te…
4 Manieren Hoe Digitalisatie De Maakindustrie Transformeert
Maak de stap vandaag nog, voordat het te laat is!

Het is al begonnen: De maakindustrie ondergaat een digitale transformatie: het gebruik van nieuwe technologie om bedrijfsresultaten te verbeteren, aangedreven door slimme processen en aangesloten apparaten.

De digitale evolutie heeft de potentie om elk onderdeel van de onderneming te ontwrichten. Daarbij ontstaan enorme kansen om de efficiëntie, productiviteit en nauwkeurigheid in de industrie te verhogen.

Uit een rapport van Accenture [1] blijkt dat maar liefst 86% procent van de bedrijven zegt dat de snelheid technologische ontwikkeling met “rap tempo” of “op een ongekende snelheid” in de aankomende 3 jaar zal ontwikkelen.

Hier zijn 4 manieren hoe Digitalisatie de Maakindustrie Revolutioneert:

Een derde van de top 20 bedrijven in de sleutel industrieën zal worden ‘disrupted’ door nieuwe opkomende concurrenten in de aankomende 5 jaar, volgens voorspellingen van IDC. [2]

Met name productiebedrijven zullen het hardste getroffen worden door deze revolutie van nieuwe digitale technologieën.

Uw klanten zijn staan meer in hun kracht

Het maakt niet uit of u actief bent in een consumentenmarkt(B2C) of in een zakelijke markt (B2B), de klant heeft veel meer kracht dan in het verleden. Hij voelt zich minder aan (en in) u geboeid dan ooit te voren.

In toenemende mate eisen uw klanten hoge kwaliteit, lage kosten, snelle levering en de mogelijkheid om volledig op maat gemaakte producten te bestellen (mass customisation).

En, net zoals dat bedrijven de kracht van digitale technologieën gebruiken om een wereldwijd bereik te hebben (uw nieuwe doelgroep is de wereld!), gebruiken uw klanten mobile en sociale platforms om wereldwijze invloed uit te oefenen.

Als de klant niet tevreden is, wacht een nieuwe concurrent letterlijk onder zijn vingertop om u te vervangen. Ze kunnen zonder enige moeite naar een concurrent stappen, ongeacht de locatie. Zelfs het persoonlijke onderdeel is niet langer noodzakelijk (hier later meer over).

Vandaag de dag wordt ieder onderdeel van dit model getransformeerd.

Wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw bedrijf klaar is voor toekomst:

(Original equipment manufacturer (OEM) wordt gebruikt in de context van eindproducten die subsystemen bevatten van andere producenten.)

  1. Een product of service moet zo ontwikkeld zijn dat deze volledig aanpasbaar is naar klantwensen en een getest zijn met diversiteit aan configuraties.
  2. De marketing en sales moet zich aanbieden bij sterk gesegmenteerde markten over de hele wereld.
  3. De inkoper moet een veel breder scala aan ruwe materialen kunnen aanschaffen.
  4. U dient in staat te zijn om in plaats van een klein aantal grote leveringen, in staat zijn om een groot aantal kleinere leveringen te besturen. Sterker nog, vanwege deze logistieke eisen, is het soms wel slimmer om dicht bij uw klant te produceren.

2) Transparantie herschrijft hoe OEM-ers met leveranciers werken

Met de eisen van de huidige markt voor deze Mass-Customisation en snelle levering, moeten uw leveranciers nu pas echt integraal zijn van uw productie strategie. Een periodiek gesprek op de golfbaan voldoet hier niet meer voor.

In het verleden, beheerste een bedrijf veelal zijn eigen operaties, en de leveranciers voorzagen simpelweg met de materialen, onderdelen of componenten.

Wellicht is er jaren nauw samen gewerkt met bepaalde partners, en zo lang deze op tijd leverde en met de juiste kwaliteit, was het niet noodzakelijk om hun proces te begrijpen. Zolang de ‘relatie’ goed zat, zou het werk ook prima gaan.

Met integraal zijn, bedoelen we dat we in real-time de orders voor op maat gemaakte en individuele producten kunnen volgen, zodat deze in de juiste configuratie, op de juiste tijd worden geleverd.

Niet alleen dat, we hebben ook een real-time inzage in hun operaties nodig zodat men proactief kan reageren op problemen voordat een opdracht wellicht vertraging op gaat lopen. Dit is een data-gedreven oplossing.

Het beantwoorden van deze vragen vereist een heel nieuw niveau van integratie en uitwisseling van bronnen als onderdeel van de deel economie.

Wat u kunt doen om hier mee aan de slag te gaan:

  1. Integreer via Web Services zoals ERP-portalen en UBL (voor meer hier over, lees het artikel “waarom ieder maakbedrijf een klant portaal nodig heeft”)
  2. Ga om tafel met uw keten, en zet een standaardisatie in data formaten in uw keten. Dit geeft mogelijkheden dat met ‘concurrent engineering’ kan uitvoeren.
  3. Streef voor excellente kwaliteit en punctuele leveringen boven alles.

3) Business modellen groeien meer flexibel

Het individualiseren van producten is niets nieuws. Maar het niveau van deze massa individualisering, de snelheid en de ongekend lage prijs waarmee dit bereikt moet worden, is dramatisch anders.

Laten we een praktijkvoorbeeld erbij pakken, in de vorm van sportschoenen:

Het is al jaren mogelijk om je nieuwe paar Nikes of Adidas hardloopschoenen online te configureren naar kleur wens. Consumenten betalen hier de hoofdprijs voor en zijn akkoord met een langere levertijd.

Deze ontwikkeling heeft nooit stilgestaan en vandaag de dag is volgende stap in experimentele fase: 3D Print Technologie, welke het mogelijk maakt om ieder component van de schoen op maat te laten maken — van ontwerp voor pasvorm tot speciale materialen en structuren.

Het bijzondere hieraan is dat het 3D printen naar verwachting straks veel sneller en veel goedkoper is dan het massa produceren van schoenen in een derde wereld land.

Zoiets kan de maakindustrie ook snel overkomen.

Het product wat nu massa geproduceerd wordt, of geïmporteerd wordt, wordt in de toekomst geprint — of op een nog uit te vinden methode geproduceerd. Niet alleen dat, de productie zal naar verwachting daarom dicht bij consumenten uitgevoerd worden, waardoor er grote kansen liggen voor het huidige distributiebedrijf, wat snel zijn ‘normale’ business zal verliezen aan autonome voertuigen.

Doordat de kostprijs straks zo aantrekkelijk is bij lokale productie, zal de huidige distributeur een producent kunnen worden, door het beschikbaar stellen van 3D Printers en Robot-gestuurde assemblage locaties.

En als u zich afvraagt of “3D printen al iets aan het worden is?” Kijk dan eens naar een foto van een van de honderden printing farms die as-we-speak nu actief zijn:

Experimenteert u al met een 3D-printer of ontwerpt u hier reeds voor in uw firma? Waarom niet? Dit is een van de vele onvermijdelijke technologieën.

4. Bedrijfsprocessen draaien steeds meer om de klant.

Mass-Customisation heeft het effect dat het plaatsen van verschillende productie eenheden op verschillende locaties over de wereld niet langer voldoen. Dit heeft alles met snelheid en flexibiliteit te maken.

Om vandaag, en in de toekomst, te kunnen concurreren moet deze productie weer centraal zijn, zodat ieder onderdeel van de productie gesynchroniseerd is voor het verwerken van opdrachten op maat.

Uiteindelijk, komt het er op neer dat u uw processen niet ontwerpt dat deze passen bij de manier hoe uw bedrijf functioneert, maar om te anticiperen op wat uw klanten morgen willen.

In principe, stapt u in een klant-gedreven zakenwereld. Voor veel producenten kan dat het heroverwegen van het bedrijf betekenen, van begin tot eind.

Voor meer informatie over Industrie 4.0, lees verder in mijn andere artikelen; Bekijk ook mijn YouTube kanaal https://www.youtube.com/channel/UCEmFCUGyX23P4lA7jyPTKTA?sub_confirmation=1

Maar, de bedrijven welke het juist uitvoeren, kan dit meer loyale klanten betekenen en een langdurig concurrentievoordeel

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Indien dit artikel u geholpen heeft, LIKE dit artikel dan, en deel het met uw netwerk.

Over Luke van Enkhuizen (Ing.)

Bronnen:

Luke van Enkhuizen is een consultant en spreker met het doel om bedrijven wakker te schudden en te helpen met het maken van de belangrijkste stappen naar Industrie 4.0. Naast zijn consultancy is hij tevens oprichter van PlaatwerkDirect.nl en CompactPortal.com. Luke heeft ruim 8 jaar ervaring in procesverbetering voor maakindustrie, en dit heeft hem diverse posities in management, engineering en software ontwikkeling opgeleverd. Hij heeft een Bachelor in Engineering, Design and Innovation, en is met name actief in de Nederlandse markt.

[1] Accenture report: https://www.accenture.com/t20160202T102002__w__/us-en/_acnmedia/Accenture/Omobono/TechnologyVision/pdf/Technology-Trends-Technology-Vision-2016.pdf#zoom=50

[2] IDC report: www.cio.com/article/3009670/it-strategy/digital-transformation-will-shape-2016.html#slide3

Consultant, Spreker en Start-up Founder. Specialisatie in het ontwikkelen van Digitale Fabrieken.


Originally published at https://www.linkedin.com on September 8, 2018.