Beste Software 🏆 · · 12 min lezen

De 5 Beste Gratis CAD-Software voor Plaatwerk en Metaalbewerking

Met deze 5 gratis CAD-programma's kun je eenvoudig aan de slag met plaatwerk en metaalbewerking. FreeCAD, Onshape en Fusion360 bieden krachtige tools om je ontwerpen tot in detail vorm te geven. Ontdek nu de beste gratis CAD-software voor jouw project.

De 5 Beste Gratis CAD-Software voor Plaatwerk en Metaalbewerking

Ben je ooit op zoek geweest naar gratis CAD-software om onderdelen te ontwerpen, met name voor plaatwerk?

Dit soort softwaretools zijn misschien de coolste en eenvoudigste oplossing, maar als je je ontwerp hebt voltooid, kom je erachter dat het model niet juist is opgezet (ja ik kijk naar jou, Blender!).

Een CAD-oplossing voor het maken van plaatwerkproducten is vaak lastig, omdat je ofwel een eenvoudig 2D CAD-systeem nodig hebt, of idealiter: een parametrische of directe 3D-modellering waarmee je gezette zijden kunt ontwerpen en met buigverkortingen kunt werken: Kortom, een CAD-systeem met een dedicated plaatwerkmodule.

Als je van plan bent jouw CAD-software alleen te gebruiken voor het ontwerpen van een basisonderdeel of voor het werken aan je tekenvaardigheden, dan heb je geluk – je kunt dit gratis doen! Er zijn een paar sterke opties zoals FreeCAD , Onshape en Fusion360

Maar als je plaatwerk voor professionele toepassingen wilt ontwerpen, is de kans groot dat je in de gratis edities tegen enkele beperkingen aanloopt. Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken hoe je vandaag nog aan de slag kunt.

In dit artikel ontdek je 5 gratis CAD-software programma’s die gemakkelijk te gebruiken zijn, uitstekend zijn voor metaalbewerking en ideaal ook geschikt zijn voor 2D- of 3D-plaatwerk ontwerpen.

SoftwareLicentietypePlaatwerk Module(s)Besturingssysteem3D
FreeCADOpen SourceJa, WorkbenchWindows, Linux, macOSJa
OnShapeGratis voor persoonlijk gebruikJa, specifiekcloudgebaseerdJa
Fusion360Gratis voor persoonlijk gebruikJaWindows, macOSJa
LibreCADOpen SourceNee (2D)Windows, Linux, macOSNee
QCADOpen SourceNee (2D)Windows, Linux, macOSNee

Inhoudsopgave

Wat is CAD-software?

Computer-Aided Design (CAD)-software is een interactieve digitale ontwerptool die wordt gebruikt om modellen voor engineering te maken. Het maakt het mogelijk om 2D/3D-modellen te tekenen die kunnen worden gebruikt voor technische documentatie, evenals de modellen die worden gebruikt voor CNC-productie.

Het helpt gebruikers om ontwerpen in 2D of 3D te maken, zodat ze de constructie kunnen visualiseren.

CAD heeft handmatig tekenen vaak vervangen, wat resulteert in een aanzienlijke productiviteitsverbetering door het elimineren van veel handmatige acties en het stroomlijnen van het ontwerpproces. Het helpt ingenieurs ook om hun ontwerpen nauwkeuriger te maken en gemakkelijker aan te passen voor latere verbeteringen.

Het gebruik van CAD-software is de afgelopen twee decennia exponentieel gegroeid omdat het veel aspecten van ontwerp omvat, waaronder architectonisch ontwerp, werktuigbouwkunde, productontwerp en meer.

Tegenwoordig gebruiken fabrikanten moderne PLM- en PDM-systemen en slaan ze hun ontwerpen op het netwerk of in de cloud op. CAD-bestanden worden meestal ook gebruikt om rechtstreeks naar CAM-systemen te sturen om NC-codes te maken, bijvoorbeeld voor het lasersnijden van plaatwerk of het buigen van matrijzen.

Wat zijn de vereisten voor plaatwerk engineering?

Het kan best lastig zijn om de beste gratis CAD-software voor metaalbewerking in 2022 te vinden.

Als consultant ben ik regelmatig voor mijn klanten op zoek geweest naar de beste CAD-software die past bij de behoeften. Vaak ging het dan om grote budgetten. Maar ik weet dat niet iedereen op zoek is naar de Rolls-Royce onder de plaatwerkontwerpoplossingen. Soms wil je gewoon iets simpels, en als het kan.. idealiter gratis.

Als je bijvoorbeeld eenvoudige gezette plaatwerkdelen ontwerpt, je alleen enkele gezette zijden met afgeronde radii wilt ontwerpen dan voldoet een eenvoudige plaatwerk module.

Wat zijn de belangrijkste factoren bij de keuze van CAD-software?

Ten eerste kun je simpelweg op een ouderwetse manier tekenen en alles in 2D doen. Veel oudere fabrikanten werken nog steeds in 2D DWG- en DXF-tekeningen. Hoewel het niet de meeste moderne methode is, werkt het natuurlijk prima voor snelle klusjes. Er is dus een grote kans dat het dan goed komt met het snel tekenen van wat 2D-ontwerpen. Voor veel bedrijven is dat gewoon de gang van zaken. 2D blijft bij eenvoudige snijbedrijven nog dominant.Als het werkt, hoef je het niet te vernieuwen toch? 😉

Een andere reden hiervoor is dat de meeste vakscholen voor metaalbewerking hun studenten nog steeds leren hoe ze zelf uitslagen kunnen ontwerpen, buigverkortingen kunnen berekenen op basis van materiaaldikte en k-factoren. Dus als je zelf al handig genoeg bent om de weg hierin te vinden, zou je prima af moeten zijn met een gratis 2D CAD-systeem.

Maar als je op zoek bent naar een moderne, snellere manier, je waarschijnlijk beter af met een 3D CAD-oplossing.

Vereisten voor een 3D CAD-oplossing:

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het nemen van de juiste CAD-software beslissing:

 • Ontwerp in X, Y- en Z-vlakken
 • Mogelijkheid om gezette zijden in en uit te vouwen
 • Mogelijkheid om radiussen voor gezette zijden te configureren (Tip: een radius van 0 is niet mogelijk in productie!)
 • Idealiter: Configuratie van k-factoren

We kunnen dit vaak samenvatten als een speciale plaatwerkmodule of werkbank (‘workbench’).

Nu we weten wat de software nodig heeft om geschikt te zijn, laten we eens kijken naar de verschillende versies van “gratis” software, aangezien ze niet allemaal écht gratis zijn of gelijk zijn gemaakt.

Student, Persoonlijk, Open Source of Betaald?

CAD-software voor studenten

Ben je student, dan zijn er veel meer mogelijkheden voor je dan we hieronder hebben opgesomd.

Studenten kunnen doorgaans gratis een studentenlicentie krijgen voor de grotere CAD-softwaresystemen, zoals de populairste SolidWorks Student-editie , CATIA Student , CREO-studenteneditie en Inventor Student-editie .

Het enige je nodig hebt, is jouw universiteits-e-mailadres en soms een universiteitsnaam. Het verkrijgen van toegang kan wat langer duren, maar uiteindelijk kun je de beste oplossingen krijgen om gratis mee te leren.

In de meeste gevallen, als je een student bent, is het misschien beter om de grotere CAD-software te leren en er meteen in te springen.

Als je nog geen student bent of als dat wellicht al lang achter je gelaten hebt, kun je vaak nog steeds gratis proefversies aanvragen en toegang krijgen tot de meeste tutorials en documentatie.

CAD-software voor persoonlijk gebruik

Persoonlijk gebruik betekent meestal dat je geen kopieën mag uitdelen, ze niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken, ze niet aan een organisatie mag toewijzen of er geen geld mee mag verdienen. Het is alleen voor jou bedoeld dus.

Gratis voor persoonlijk gebruik betekent in deze context hetzelfde, dus je kunt de software downloaden en gebruiken, maar deze mag niet op de computers van jouw bedrijf worden geïnstalleerd.

…. en ja, dit betekent ook dat persoonlijk gebruik niet bedoeld is voor jouw volgende winkeltje op Etsy.

Persoonlijk gebruik kan natuurlijk wel voor jouw hobby project worden gebruikt en als dat is wat je zoekt, dan heb je geluk, want een paar CAD-leveranciers zoals OnShape of het gratis FreeCAD zullen perfect zijn voor deze toepassing.

Open source software

Open-sourcesoftware is software die gebruikmaakt van een open-sourcelicentie, waarmee de gebruiker de software kan gebruiken, bestuderen, delen en verbeteren.

Dit betekent dat de code achter de software vrij beschikbaar is en dat de software door en voor de community wordt gemaakt. Alle open source software kan voor commerciële doeleinden worden gebruikt en de Open Source Definition garandeert dit. Je kunt zelfs in een aantal gevallen open source software verder bouwen verkopen en dit verkopen.

In dit artikel zullen we FreeCAD als voorbeeld hiervan onderzoeken

Wanneer een betaald alternatief overwegen?

Voor professioneel gebruik ben je vaak beter af met een betaalde oplossing omdat jouw product uitgebreide ondersteuning heeft en geavanceerde CAD-oplossingen met aanzienlijke extra functies.

Er is echter wel een enorm prijsverschil tussen de duurste en gratis oplossingen. Voor metaalverwerkende bedrijven is het vaak de moeite waard om goedkopere licenties en software te overwegen.

je moet dan bijvoorbeeld kijken naar SpaceClaim , BricksCAD en SolidWorks die allemaal worden geleverd met een GRATIS proefperiode (klik op de links voor meer informatie)

SolidWorks biedt ook een hobbylicentie aan via EAA-lidmaatschappen, de goedkoopste niet-commerciële licentie. En Fusion 360 is ook beschikbaar tegen redelijke prijskaartjes.

Misschien wil je ook betaalde oplossingen overwegen die iets betaalbaarder zijn, zoals Alibre

In de nabije toekomst zullen we nog een artikel publiceren over professionele CAD-software voor plaatwerk. Blijf op de hoogte voor deze.

Beste gratis 3D CAD-software

We hebben een lijst samengesteld met 3D CAD-programma’s die voor de meeste doeleinden gratis zijn en werken voor plaatwerkontwerp. Als je op zoek bent naar een geweldig 3D CAD-programma voor persoonlijk, hobby- of zelfs professioneel gebruik, begin dan hieronder:

FreeCAD

Overzicht

 • Besturingssysteem: macOS, Linux, Unix en Windows.
 • Licentie: gratis, open source
 • Plaatwerkmodule: ja, werkbank (‘workbench’)

FreeCAD is een open-source 3D-modelleringssoftware die in de loop der jaren aan populariteit heeft gewonnen. Het is een volledig gratis software-alternatief voor dure CAD-programma’s en het beste van alles: het kan voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

Vrijheid om te bouwen wat je wilt

Het heeft de voorkeur en wordt aanbevolen voor 3D- en parametrisch ontwerp vanwege de verscheidenheid aan tools die het biedt. FreeCAD is een van de meest populaire alternatieven voor SolidWorks. Het open-source parametrische karakter maakt het een uitstekende keuze.

In onze ervaring kan de software vrij snel worden geleerd met gemeenschappelijke functies en ontwerpbenaderingen die je in de branche ziet. Het biedt je de meest populaire 3D-modelleringstools, waaronder, bevelling, extrudes, enz.

FreeCAD is de enige echt open-source software die ook wordt geleverd met een plaatwerkmodule om plaatwerkonderdelen te ontwerpen. De bibliotheek wordt nog steeds door liefhebbers over de hele wereld ontwikkeld en is daarom een fantastische startoplossing.

Mensen die CAD-ontwerper willen worden, kunnen FreeCAD als opstapje gebruiken voordat ze overstappen op de dure 3D-modelleringssoftware. Het is de perfecte CAD-software voor iemand die op zoek is naar geweldige functionaliteit zonder te hoeven betalen voor een CAD-programma.

 • Bestandstypen: SVG, DXF, STEP, STL, IFC, SCAD, OBJ, IV, DAE en IGES.
 • Het oorspronkelijke formaat van FreeCAD is .FCStd.

TUTORIAL | OVER PLAATWERK MODULE | DOWNLOAD


Onshape Free Plan

Overzicht

 • Besturingssysteem: cloudgebaseerd, elk apparaat met een webbrowser
 • Licentie: gratis voor persoonlijk, jaarabonnement voor professioneel gebruik
 • Plaatwerkmodule: ja, speciale functies.

De grootste revolutie in CAD-software op dit moment is Onshape: een volledig cloudgebaseerde software met uitzonderlijke samenwerkingsfuncties.

De modelleeromgeving is heel vertrouwd, zeker als je een achtergrond hebt met CAD-software zoals SolidWorks. Dat is geen verrassing, aangezien de oprichters zelf van SolidWorks komen.

Volgens Onshape bespaart het product je tijd met Parametric Modeling 2.0, een fundamenteel betere manier om te modelleren met behulp van meerdelige ontwerpen, configuraties, gelijktijdige plaatwerktools, standaardinhoud en beheerd in-contextontwerp.

Met al jouw CAD-documenten zichtbaar voor het publiek en beschikbaar om te kopiëren, is het gemakkelijker dan ooit om ontwerpen te delen en tegelijkertijd samen te werken met jouw gemeenschap van bijdragers.

Jouw ontwerpgegevens zijn overal waar je bent – ze zijn toegankelijk vanaf elke computer via een webbrowser of vanaf elk mobiel apparaat met iOS of Android.

Onshape’s rijke, eigen tempo trainingsaanbod en actieve community maken het leren van Onshape’s moderne CAD-systeem praktisch en plezierig.

We raden deze oplossing ten zeerste aan voor hobbyisten en studenten, omdat het geweldig is voor een proefperiode, omdat het volledig gratis is.

Voor professionele gebruikers begint het abonnement op het moment van schrijven bij ongeveer $ 1500 per jaar. Dit klinkt misschien duur, maar houd er rekening mee dat het cloudgebaseerd is, dus je hoeft je geen zorgen te maken over extra IT- en netwerkproblemen.

Naast deze apps kan Onshape feature-scripts uit de community laden.

SHEET METAL TUTORIALS | AAN DE SLAG


Fusion360 voor persoonlijk gebruik

Overzicht

 • Besturingssysteem: Mac OS, Windows
 • Licentie: gratis voor persoonlijk, jaarabonnement voor professioneel gebruik
 • Plaatwerkmodule: ja, speciale functies.

Fusion 360 is cloudgebaseerde 3D CAD/CAM/CAE-software die voor het eerst werd uitgebracht door Autodesk in 2013 .

Het wordt door veel ingenieurs beschouwd als de beste CAD-software die er is vanwege de geavanceerde functies. Naar onze mening is dit in veel opzichten waar, maar het heeft wel veel concurrentie van Onshape en kent enkele beperkingen in de gratis versie.

Fusion 360 is in veel opzichten geavanceerder dan FreeCAD, wat geen verrassing is met zo’n groot bedrijf erachter. De gebruikersinterface lijkt veel op de populaire CAD-software voor uitvinders.

Het is vaak gemakkelijker te leren en te gebruiken dan andere systemen. Hoewel Fusion 360 bijna alles kan wat SolidWorks en Onshape kunnen, komt het uiteindelijk allemaal neer op wat het doel van jouw software is.

Aan de andere kant is de software geweldig voor mechanische of technische ontwerpen en zijn de plaatwerkfuncties goed ingeburgerd. Het werkt zowel op de cloud als op het apparaat. Dus ook als je geen internetverbinding hebt, je ook aan jouw project kunt werken.

Fusion 360 is gratis voor persoonlijk gebruik. Naar onze mening is de gratis optie tegenwoordig een beetje beperkt, maar als je alleen onderdelen in wilt ontwerpen, zal het waarschijnlijk doen wat je wilt. Beperkte bestandsuitvoertypen en toegang tot bewerkingsstrategieën op de gratis laag.

Een tip van onze kant: zorg ervoor dat je de privacy-instellingen van de software controleert zodra je deze installeert, aangezien deze veel diagnostische gegevens naar de servers van Autodesk stuurt. Je kunt deze uitvinken in het instellingenmenu.

SHEET METAL TUTORIALS | AAN DE SLAG

Beste gratis 2D CAD-software

Als je je niet op je gemak voelt bij het werken in 3D en je wilt gewoon een simpele 2D-oplossing, dan hebben we twee softwarepakketten voor je geselecteerd die je zeker eens moet bekijken.

Beide zijn gratis te gebruiken en stellen je in staat om 2D-ontwerpen te maken. Als je bijvoorbeeld uitslagen wilt bewerken, of gewoon 2D lasersnijbestanden wilt maken, zoals het bewerken van DXF-bestanden.

LibreCAD

Overzicht

 • Besturingssysteem: Windows, Apple en Linux.
 • Licentie: gratis, open source

LibreCAD is een gratis open source CAD-applicatie voor Windows, Apple en Linux. Ondersteuning en documentatie zijn gratis van een grote, toegewijde gemeenschap van gebruikers, bijdragers en ontwikkelaars.

Het wordt geleverd met gedeeltelijke ondersteuning van het Autodesk DWG-formaat (alleen importeren), maar wel een volledige ondersteuning van het Autodesk DXF open formaat (import en export). LibreCAD gebruikt dit als hoofdformaat.

Je kunt het prima gebruiken voor de meest voorkomende 2D-bewerkingen: lijn, cirkel, boog, polylijn, spline etc. Eveneens, entiteitswijziging: verplaatsen/dupliceren, spiegelen, schalen, offset, trimmen, fileren, enz.

Er zijn ook plug-ins ontwikkeld om sommige taken te vergemakkelijken. De gebruikersinterface is beschikbaar in verschillende talen.

Het beste hieraan is dat het een geweldige community heeft en je kunt rekenen op regelmatige ondersteuning. Zoals gezegd is het 2D, dus je zult wat in’s en out’s moeten weten over design van plaatwerk onderdelen en ontvouwingen.

HANDLEIDING | AAN DE SLAG


QCAD

Overzicht

 • Besturingssysteem: Windows, Apple en Linux.
 • Licentie: gratis, open source

QCAD is een gratis, open-source applicatie voor computer-aided drafting (CAD) in twee dimensies (2D). Met QCAD kun je technische tekeningen maken, zoals plattegronden voor gebouwen, interieurs, mechanische onderdelen of schema’s en diagrammen.

Het is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De broncode van QCAD wordt vrijgegeven onder de GPLv3, een populaire Open Source-licentie.

De software is ontworpen met het oog op modulariteit, uitbreidbaarheid en draagbaarheid. Maar wat mensen het vaakst opvallen aan QCAD is de intuïtieve gebruikersinterface.

QCAD is een gebruiksvriendelijk maar krachtig 2D CAD-systeem voor iedereen. En je hebt verder geen CAD-ervaring nodig om direct met QCAD aan de slag te gaan. En je kunt QCAD vandaag gratis downloaden!

DOCUMENTATIE | DOWNLOAD

Wat is de beste CAD-software voor plaatwerk?

FreeCAD is voor de techneut

Als je op zoek bent naar een uitgebreidere toolset, kijk dan eens naar FreeCAD, dat al bestaat sinds 2012, maar nog steeds actief wordt ontwikkeld door een kleine groep ingenieurs. Je kunt actief bijdragen aan de ontwikkeling en een geweldige community vinden.

Als je een echte ‘maker’ bent en graag Open-Source-ontwikkeling ondersteunt, is dit perfect voor je. We vinden het zo’n gave oplossing, omdat het de enige echt gratis oplossing is met een speciale plaatwerkmodule.


Onshape is geweldig voor persoonlijke projecten

Als je op zoek bent naar een moderne oplossing en het je niet interesseert dat iemand ziet wat je ontwerpt, dan moet je zeker even kijken naar Onshape. Het is fantastisch vanwege het gebruiksgemak en de moderne interface.

Als je goed wilt worden in 3D-modellering en wilt samenwerken met enkele van jouw vrienden of medestudenten, raden we je aan hier te beginnen.


Fusion 360 is vooral sterk om te leren werken als tekenaar

Ten slotte denken we dat Fusion 360 het beste is voor aspirant-ingenieurs die zichzelf binnenkort op de arbeidsmarkt zien betreden. Als je met software als Inventor wilt werken, is dat een prima startpunt.

En als je alleen aan persoonlijke projecten werkt, en het moet in 3D zijn, en je denkt dat het beter is om jouw ontwerp niet met de wereld te delen, dan is dit misschien jouw beste keuze.

Lees volgende

GRATIS STRATEGIEGESPREK

Benieuwd naar de impact van digitalisatie op jouw plaatwerkbedrijf? Vraag een gratis strategiegesprek aan.