Beste Software 🏆 · · 18 min lezen

De Ultieme Gids: Top 10 CAD/CAM-Softwaresuites voor Plaatbewerking

De beste CAD/CAM-oplossingen voor plaatbewerking in één onafhankelijke gids. Ontdek de top 10 software voor laseren, kanten buigen en buislaseren. Verhoog je productiviteit en efficiëntie met de juiste CAD/CAM-software voor jouw bedrijf.

De Ultieme Gids: Top 10 CAD/CAM-Softwaresuites voor Plaatbewerking

Heb je er ooit over nagedacht hoe je jouw productieproces van plaatmetaal kunt stroomlijnen? Als je CNC-machines gebruikt, heb je CAM-software (Computer Aided Machining) nodig om te programmeren. Maar hier komt het lastige gedeelte – het kiezen van de juiste CAD/CAM-softwareoplossing voor jouw behoeften kan zijn als het vinden van een speld in een hooiberg.

Er zijn algemene opties, merkspecifieke opties en zelfs gespecialiseerde oplossingen. Hoe bepaal je nu welke perfect past bij jouw specifieke machine en business?

Het gaat niet alleen om het maken van een keuze; het gaat om het maken van de juiste keuze omdat deze beslissing verweven is met de aankoop van machines en systeemintegratie.

Hoe pak je dit ingewikkelde selectieproces nu aan?

Veel succesvolle fabrikanten beginnen met een onafhankelijke evaluatie van CAD-CAM softwaresystemen. Vandaag deel ik een top 10 overzicht zonder kosten voor je

Hieronder vind je de 10 meest effectieve CAD-CAM softwareoplossingenvoor plaat- en buisbewerking. Deze toonaangevende oplossingen hebben aan populariteit gewonnen door hun gebruiksvriendelijkheid en gebruikerservaring.

Deze aanbevelingen worden op geen enkele manier gesponsord en zijn 100% onafhankelijk voor je. We richten ons hier op best practices uit de sector, dus we duiken ook in leveranciersspecifieke oplossingen.

Ik weet zeker dat dit waardevol voor je zal zijn en jouw operationele efficiëntie zowel vandaag als in de toekomst zal verbeteren.


De 10 beste CAD/CAM-softwarepakketten voor plaatbewerking

Voor dit artikel hebben we de volgende oplossingen geselecteerd. Klik op de namen om naar de details te gaan, of verken direct enkele producten en de website van de verkoper.

#ProductOntwikkelaarPlaat snijdenBuissnijdenBuigenHQAgnostisch
1TruTops BoostTRUMPFTrutops BoostProgrammeerbuisTecZone BochtDuitslandNee
2BySoftBystronicBySoft CAMBySoft CAMBySoft CAMZwitserlandNee
3CADMANLVDCADMAN LNeeCADMAN BBelgiëNee
4WiCAMWiCAMPN 4000NeePN BochtDuitslandJa
5AlmaCAMAlmaAlmaCAM snijdenAlmaCAM-buisAlmaCAM BuigenFrankrijkJa
6LibelullaLibelullaLibebulla.CUTLibellula.TUBELibellula.BENDItaliëJa
7LantekLantekGesneden door expertFlex3DFlex3DSpanjeJa
8SigmaNestSigmaTEK SystemenSigmaNESTSigmaTUBE SWSigmaBEND APVSJa
9RadanHexagon softwareRadNestRadTubeRadBendVerenigd KoningkrijkJa
10MetaCAM / FluxTRUMPF MetaMatieCAM SNIJDEN3D CamVloeiboogIndiaJa

Disclaimer: Prijzen, beschikbaarheid en compatibiliteit van machines kunnen variëren afhankelijk van jouw unieke omstandigheden. Deze informatie is afgeleid van onze projectervaringen en geselecteerde online beoordelingen. Raadpleeg altijd jouw verkoper voordat je iets koopt, want het aanbod kan veranderen. Wij aanvaarden geen verantwoordelijkheid voor jouw aankoopbeslissingen of geschillen die voortvloeien uit dit artikel.

Inhoudsopgave

Inleiding: De optimale CAD/CAM-software voor jouw werkplaats identificeren.

Stel je dit eens voor: Je maakt je klaar om een nieuwe business te bouwen of een bestaande business uit te breiden. Jouw eerste gedachte gaat waarschijnlijk uit naar de machines die je nodig hebt, toch? Plaatbewerkingsmachines zijn een flinke investering, daar bestaat geen twijfel over.

Maar er is nog een belangrijke speler die vaak over het hoofd wordt gezien: de software die nodig is om deze machines te laten draaien. In de wereld van vandaag is jouw machine praktisch nutteloos zonder de juiste software – het werkt helemaal niet of het voert alleen basisfuncties uit.

Het lastige deel? Veel fabrikanten zijn zich niet eens bewust van al hun opties.

Sommige softwareleveranciers werken alleen samen met bepaalde merken en sommige machinemerken houden het strikt bij hun eigen software. Dan is er nog een heel grijs gebied met specifieke machinefuncties, converters, CAD-conversie en – het allerbelangrijkste – integratiemogelijkheden (maar daar komen we later op terug).

Dus voordat je nieuwe software koopt, of erger nog, een machine koopt zonder volledig inzicht in de benodigde software en hoe deze in jouw ecosysteem past, moet je deze punten in overweging nemen. Geloof me; het zal je inefficiëntie en teleurstellingen later besparen.

Nodig voor jouw slimme fabriek

Ooit nagedacht over hoe jouw fabriek slimmer kan worden? Het komt allemaal neer op de juiste functies, een eerlijke prijs en naadloze integratie. Maar waar begin je als er zoveel opties zijn?

Daar kom ik om de hoek kijken! Ik heb een lijst samengesteld met 10 potentiële softwareoplossingen die perfect bij jouw fabriek kunnen passen. Onthoud echter dat elke fabriek uniek is en specifieke behoeften kan hebben.

Heb je speciale gevallen of wil je ze laten beoordelen? Aarzel niet om contact op te nemen!

Als je je overweldigd voelt door meer dan 30 leveranciers tijdens een software-aankoopproces, laat me je dan een handje helpen. Samen kunnen we jouw top drie samenstellen aan de hand van duidelijke aankoopcriteria en ik geef onbevooroordeeld advies over het grote geheel. Hoe klinkt dat?

Wat is CAD/CAM-software?

Ben je nieuw in de wereld van plaatbewerking? Dan is het cruciaal om CAD/CAM-software onder de knie te krijgen. Dit staat voor Computer-Aided Design en Computer-Aided Manufacturing software, die in wezen de kloof overbrugt tussen jouw digitale ontwerpen en de fysieke realisatie ervan in de productie.

Zo komt het allemaal samen: Met CAD-software kunnen ontwerpers gedetailleerde 2D- of 3D-modellen maken van onderdelen en samenstellingen. Dan komt CAM-software om de hoek kijken; die neemt deze ontwerpen, begrijpt hun geometrieën en zet ze om in instructies die geschikt zijn voor specifieke fabricageprocessen zoals nesten of 3D-simulaties.

Deze instructies worden vervolgens omgezet in CNC-code (Computer Numeric Control) die de bewerkingsmachines bestuurt. Deze code is verantwoordelijk voor elke beweging van de machine – van nauwkeurig snijden tot buigen – en zorgt ervoor dat jouw metalen platen precies worden wat je voor ogen had. En uiteindelijk worden deze commando’s uitgevoerd door PLC’s (Programmable Logic Controllers) van machines.

TL;DR: CAD/CAM-software is onmisbaar bij plaatwerk ontwerpen, waarbij digitale ontwerpen worden omgezet in nauwkeurige bewerkingsinstructies om de productie te optimaliseren. Deze integratie verbetert de efficiëntie, nauwkeurigheid en algehele workflow in het productieproces aanzienlijk.

Heb je je ooit afgevraagd of CAD/CAM gelijk staat aan Industrie 4.0?

Nou, niet precies.

CAD/CAM is meer een Industrie 3.0 wonder dat een sleutelrol heeft gespeeld in de verschuiving van handmatige arbeid naar geautomatiseerde machinebewerkingen. Het betekende een belangrijke sprong voorwaarts in de productie door nauwkeurige besturing van machines via digitale ontwerpen mogelijk te maken. Maar met CAD/CAM alleen kom je niet helemaal in de Industry 4.0-club.

Om echt de stap naar Industrie 4.0 te zetten, moet je CAD/CAM combineren met andere software en systemen binnen jouw bedrijf – iets wat vandaag de dag niet heel gewoon is. Je zult zien wat ik bedoel als we dieper ingaan op systeemintegraties met MES-, ERP- en cloudapplicaties in onze komende discussie over integratie.

Snijden, buigen, walsen en meer

Het concept voor alle CNC-gestuurde machines is hetzelfde. Voor efficiëntie bieden de meeste CAM-softwareleveranciers een reeks opties voor elke bewerking.

Oplossingen die speciaal zijn ontworpen voor plaatbewerking, offline buigen en buisfabricage hebben unieke kenmerken. Ze moeten niet verward worden met vergelijkbare CAM-software voor frezen en draaien.

De verschillen zitten duidelijk in het eindproduct, maar draaien ook om het feit dat plaatstaal meestal wordt gemaakt uit één stuk ruw materiaal, ook wel bekend als een nesting.

Waarom CAD-systemen meestal niet werken als CAM in plaatmetaal.

Sommige CAD-programma’s pretenderen CAM add-on oplossingen te bieden, maar missen vaak de benodigde diepgang en industriespecifieke expertise die nodig is voor machinebesturing.

Daarom moet je voorzichtig zijn met het behandelen van dit als een kleine taak. Een haalbare oplossing richt zich op jouw machines en hun specifieke technologieën.

De uitdaging is dat je nesten nodig hebt voor zowel gesneden platen als buizen. Om plaatdelen nauwkeurig uit te vouwen is het raadzaam om machinespecifieke gegevens te gebruiken, zoals V-die, waarvoor offline programmeren nodig is. Natuurlijk kun je CAD-bestanden ontvouwen met behulp van een oplossing zoals Inventor, SolidWorks of zelfs Fusion add-ons voor conversie. Voor het voorbereiden van de eigenlijke machine-klare oplossingen is echter meer nodig.

Drie hoofdbewerkingen in maatwerkproductie

In deze discussie concentreren we ons op drie belangrijke operaties:

 • 2D-plaat snijden en ponsen
 • 3D buisbewerking
 • 3D Plaatwerk Buigen

Misschien denk je nu: “Wacht eens even, we doen meer dan fabriceren!”. En je hebt helemaal gelijk. Taken zoals lassen, assembleren, buizen buigen, nabewerken en oppervlaktebehandelingen maken allemaal deel uit van het werk.

Nu vraag je je misschien af waarom buisverwerking op de lijst staat.

Het is een beetje een buitenbeentje, want het is alsof je met een dunne plaat werkt die besloten heeft om rond te gaan in plaats van plat. Maar het zit zo – ons doel is om een geïntegreerde oplossing te vinden voor jouw hele bedrijf. Daarom laten we geen middel onbeproefd.

Natuurlijk zijn er genoeg softwareprogramma’s voor lasersnijden, buigen en buizen. Beschouw dit als jouw springplank naar die wereld.

Het laatste wat je wilt is jongleren met meerdere softwaresystemen voor elk machinemerk of elke technologie – dat is duur en onderhoudsintensief! Laten we dus samen onze horizon verbreden om de perfecte partner voor je te vinden.

CAD/CAM voor plaatsnijden

Deze technologie omvat het maken van nestplannen, ook bekend als sheet lay-outs. Deze plannen bevatten de technologie van de machine, die vaak de snelheid van de gereedschapsbanen en doorboringen bepaalt, samen met verschillende optimalisaties zoals het vermijden van botsingen.

Een vakkundige software voor het snijden van vellen past alle technologieën in jouw machine aan, waardoor de operationele output optimaal is. Het meest cruciale element is een tabel met machineparameters om onder andere het laservermogen (vergelijkbaar met plasma) en de machineaanvoersnelheden te meten.

Bovendien zijn moderne machines uitgerust met logistieke oplossingen zoals laad- en lostechnieken en zelfs volledig geautomatiseerde Flexible Manufacturing Systems (FMS). Vaker nog biedt een CAM-oplossing ook de nodige instructies voor het correct laden en lossen.

CAD/CAM voor buissnijden

Software voor buizensnijden werkt op dezelfde manier als het snijden van platen, waarbij CNC-codes worden gegenereerd om de machinebewegingen en het vermogen dat naar de snijkop wordt gestuurd te regelen, zodat deze is afgestemd op de vereisten van het productieontwerp.

Veel leveranciers die software voor het snijden van platen ontwikkelen, hebben ook functies voor het snijden van buizen of bieden deze als add-ons aan vanwege de overeenkomsten tussen de twee systemen.

Buizen worden genest op basis van de X-as, die de lengte van het basismateriaal weergeeft, waardoor het nesten eenvoudiger wordt.

De meeste machines bieden echter 3D-snijden, waarbij de snijkop langs de X-, Y- en Z-as beweegt, wat vaak een schuine snede wordt genoemd. Dit vereist complexere programmering om correct uit te voeren.

CAD/CAM voor offline buigen

Bij offline buigen hoef je jouw buigcel niet direct op de machine te programmeren, vandaar de term ‘offline’.

In plaats daarvan wordt het programmeren gedaan op een apart werkstation, gelijktijdig met de productie. Hierdoor is er geen tijdrovende machinetraining nodig, waardoor de machinebeschikbaarheid toeneemt en de machine continu kan werken.

Interessant genoeg heeft dit niets te maken met het feit dat jouw internet niet werkt. In feite moet jouw machine meestal verbonden zijn met het netwerk om dit effectief te doen. Ik zou zeggen dat rondrennen met een USB-stick niet erg efficiënt is.

Om een effectief programma voor een buigmachine te maken, moet je rekening houden met buigverkortingen, die veranderen als het gereedschap van de machine wordt aangepast. Daarom gebruiken programmeurs vaak 3D-CAD-modellen om hun programma’s te ontwikkelen, omdat ze zo het ontwerp meerdere keren kunnen bijwerken om aan de productievereisten te voldoen.

Kopersgids: De juiste CAD-CAM-software kiezen

Bij het kiezen van de perfecte CAD-CAM-software voor jouw bedrijf komen een aantal belangrijke overwegingen kijken om compatibiliteit, efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid te garanderen:

 1. Compatibiliteit met machines: Zorg ervoor dat de software compatibel is met jouw bestaande machines en controleer in het geval van post-processors of er geen gegevens verloren gaan.
 2. Integratiemogelijkheden: Zoek naar software die naadloos kan integreren met andere systemen in jouw productielijn, zoals ERP, MES of kwaliteitsbeheersystemen.
 3. Ondersteuning voor CAD-bestandsformaten: De software moet alle relevante CAD-bestandsformaten ondersteunen die in jouw branche worden gebruikt, zodat de workflow soepel kan verlopen.
 4. Aanpasbaarheid: Kies voor software die kan worden aangepast aan de specifieke behoeften en unieke workflows van jouw activiteiten.
 5. Lokale ondersteuning en training: Kies providers die uitgebreide lokale ondersteuning en training bieden om jouw team te helpen de software effectief te gebruiken.
 6. Ontwerp gebruikersinterface: Een gebruikersvriendelijke interface is van vitaal belang voor een efficiënte werking en het verminderen van de leercurve voor nieuwe gebruikers.
 7. Volwassenheidsniveau van de software: Kijk naar de staat van dienst en de volwassenheid van de software op de markt, wat vaak een indicatie is voor betrouwbaarheid en robuustheid.
 8. Software-specificiteit: Beslis of een generieke (merkagnostische) of machinespecifieke oplossing het beste past bij jouw behoeften. Hoewel veel machineleveranciers bedrijfseigen software aanbieden, kunnen merkagnostische oplossingen meer flexibiliteit en mogelijk bredere functionaliteit bieden.

Optimale CAD-CAM-software maximaliseert niet alleen het potentieel van jouw machines, maar verhoogt ook de productiviteit dankzij een gebruiksvriendelijke interface en robuuste ondersteuning. Neem een weloverwogen beslissing om ten volle te profiteren van deze technologie.

CAD-CAM in de cloud?

In dit stadium zijn sommige leveranciers begonnen met de overgang van hun aanbod naar de cloud. Dit betekent dat installaties, zoals die in de webbrowser, niet langer nodig zijn. De Startup ScaleNC van TRUMPF biedt bijvoorbeeld zelfs aan om de machine voor je te programmeren.

Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen om rekening mee te houden:

 • Gegevensoverdracht naar de machines
 • Veiligheid en stabiliteit
 • Eigendomskosten

Ik geloof dat CAD-CAM in de cloud de toekomst is, maar de huidige industriële eisen maken dit een uitdaging. Ik verwacht echter dat ERP en CAD in de nabije toekomst volledig naar de cloud zullen overgaan.


10 beste CAD/CAM-suites voor plaatbewerking, buigen en buisbewerking

Hieronder heb ik 10 leveranciers en hun producten opgesomd.

Let op: De volgorde houdt geen rangorde in; het is gewoon een bron van inspiratie. Jouw situatie kan sterk verschillen van die van je collega’s, afhankelijk van de maturiteit van jouw sector, budget, machines en ervaringen.Raadpleeg bij twijfel jouw leverancier of vraag professioneel advies tijdens je selectieproces. Bovendien zijn alle merken eigendom van hun respectieve eigenaars.

1. TRUMPF TruTops Boost

TRUMPF TruTops Boost, ontwikkeld door TRUMPF Co & KG uit Duitsland, is een toonaangevende oplossing voor de industrie. Ondanks het merkspecifieke karakter illustreert het de harmonisatie van een uitstekende gebruikersinterface, diepgaande CAD-integratie en machinale bewerking.

De software is vooral geschikt voor business die lasersnijden, ponsen en buigen. Het snijden van buizen wordt mogelijk gemaakt door extra modules die gekoppeld zijn aan hun Oseon softwaresuite, die ook MES/PPS en zelfs basis ERP-functies omvat.

Enkele modules van de softwaresuite zijn CAD (SpaceClaim engine) en CAM postprocessors voor alle TRUMPF-machines.

De software heeft functies zoals batchbewerking, automatische import en API-integraties, en is bijna wereldwijd beschikbaar.

Product koppelingen

[Softwarelink ] – [ Demo Video ]

2. Bystronic BySoft CAM

BySoft, ontwikkeld door het Zwitserse Bystronic AG, is bedoeld voor bedrijven die hun machines gebruiken. Het vereenvoudigt het efficiënt en intuïtief maken van snijplannen voor lasersnijmachines en plannen voor buig- en buislasers.

De software biedt een uitgebreide reeks modules die helpen bij verschillende stappen in het proces, waaronder CAD en nesting. De module Plant Manager beheert orderpools. Modules zoals CAD Importer, SolidWorks Add-in en Offline Programming zijn ook beschikbaar in de suite.

De meest voorkomende CAD-bestanden worden ondersteund en koppelingen met ERP en PPS/MRP zijn gebruikelijk. De softwareleverancier wordt ook beschouwd als wereldwijd beschikbaar.

Product koppelingen

[Softwarelink ] – [ Demo Video ]

3. LVD CADMAN

CADMAN is een reeks producten van LVD, een in België gevestigd bedrijf met internationale aanwezigheid. Deze software is ontworpen voor gebruik met LVD-machines. De suite bevat modules met functies zoals Smart Drawing Importer (SDI) voor verschillende CAD-bestandsformaten en andere modules voor snijden, buigen, ponsen, automatisering en handhelds.

Daarom kan CADMAN plaat snijden en buigen. Op dit moment ondersteunt het geen buisbewerkingen (op het moment van schrijven).

De software wordt geprezen om zijn nauwkeurigheid, eenvoudige importinterface en flexibiliteit op het gebied van integratie en aanpassingen. Beschikbaarheid wordt als wereldwijd beschouwd.

Product koppelingen

[Softwarelink ] – [ Demo Video ]

4. WiCAM

WiCAM, een merk uit Duitsland, biedt verschillende producten voor plaatbewerkers. Ze staan er vooral om bekend dat ze echt agnostisch zijn en met bijna alle bekende merken kunnen integreren via hun eigen postprocessors. WiCAM wordt ook als budgetvriendelijker beschouwd in vergelijking met grotere concurrenten.

Tot de softwaresuite behoren onder andere PN4000 voor snijden, PNControl voor orderbeheer, PNCalculate voor offreren en PNBend voor offline programmeren. De software beschikt over ERP-, PPS- en MES-integraties. Het wordt ook beschouwd als wereldwijd beschikbaar, met een sterke aanwezigheid in Europa.

Product koppelingen

[Softwarelink ] – [ Demo Video ]

5. AlmaCAM

AlmaCAM, ontwikkeld door het Franse bedrijf Alma, is een softwarepakket met een sterke nadruk op nestingoplossingen. Het integreert verschillende CAD/CAM-softwaretoepassingen voor taken als snijden, ponsen, buigen, lasrobots programmeren, enz. binnen een veilig gegevensbeheersysteem. Daarnaast biedt het modules voor offerteberekening, productiecontrole en integratie met andere informatiesystemen.

De software is agnostisch, wat betekent dat het kan werken met een grote verscheidenheid aan machinemerken en kan integreren met tal van systemen van derden, waaronder ERP, PPS en Offreren. Het onderscheidende kenmerk is het uitgebreide aanbod op gebieden zoals CAD-import, inclusief ondersteuning voor samenstellingen, 3D CAM (snijden van buizen) en robotlassen.

De software is ook verkrijgbaar in de meeste landen wereldwijd, via hun eigen kantoren of via een wederverkopersnetwerk. Ook vermeldenswaard zijn hun inspanningen om webgebaseerde nesting tools te lanceren, zoals Nest & Cut en de daaraan gekoppelde WebQuote oplossing.

Product koppelingen

[Softwarelink ] – [ Demo Video ]

6. Libellula

De Libellula suite, ontwikkeld door het in Italië gevestigde Libellula S.R.L., staat bekend om zijn brede scala aan toepassingen. Deze omvatten 2D snijden, 3D offline buigen, beheer van toeleveringsbedrijven, magazijnbeheer en ERP-integratie. Het bedrijf wordt beschouwd als agnostisch en werkt voornamelijk samen met kleinere, meer rendabele merken in Europa.

Hun meest gebruikte oplossing is CUT, een software die alle soorten snijmachines kan programmeren: laser, plasma, oxycutting en waterjet. Deze software is ontworpen om snijresultaten te optimaliseren door materiaal te besparen, tijd te besparen en de taak van de operator te vereenvoudigen door een hoge mate van automatisering.

Het is ook het vermelden waard dat ze oplossingen bieden voor het snijden van buizen, HVAC-ontwerp, 3D machineontwerp, enzovoort, waaronder hun nieuwe workflowoplossing Fable.

Via hun uitgebreide netwerk bieden ze wereldwijde diensten aan, voornamelijk gericht op Europa, met kantoren in het Midden-Oosten en China.

Product koppelingen

[Softwarelink ] – [ Demo Video ]

7. Lantek Expert / Flex 3D

Lantek, gevestigd in Spanje, biedt een uitgebreid pakket softwareoplossingen voor plaatbewerking.

Hun meest bekende product, Lantek Expert, is een geavanceerd CAD/CAM nesting softwaresysteem ontworpen om de CNC programmering van plaatbewerkingsmachines te automatiseren. Het biedt nestingalgoritmen en mechanisatiestrategieën voor alle soorten snij- (laser-, plasma-, autogeen- en waterstraaltechnologieën) en ponsmachines.

Hun suite wordt ook uitgebreid met Lantek Flex3D, een 3D CAD/CAM-software die de CNC-programmering automatiseert voor 3D-bewerking van buizen, pijpen, balken, profielen en plaatmetaal. De software kan worden geïntegreerd met hun eigen native MES-oplossing, offreren & ERP-integratie en verschillende apps voor analyse- en integratiedoeleinden.

De software is agnostisch en heeft bestaande relaties met de grootste fabrikanten, waardoor het interessant is als jouw business verschillende merken en integratiebehoeften heeft.De software is wereldwijd beschikbaar via een uitgebreid netwerk van wederverkopers.

Product koppelingen

[Softwarelink ] – [ Demo Video ]

8. SigmaNest

SigmaNEST CAD/CAM, een softwarepakket ontwikkeld door SigmaTEK Systems in de Verenigde Staten, bedient de meeste bewerkingsmachines vanaf één platform dat schaalt naar jouw behoeften. Dit omvat het nesten van buizen, het nesten van balklijnen, afkantpersen, ontvouwen en DSTV-bestandsconversie.

De software programmeert een groot aantal machines zoals laser, waterstraal, plasma en meer. Je kunt er verschillende materialen mee programmeren, zoals staal, hout en composietmaterialen. Onderdelen kunnen worden geïmporteerd uit elk groot CAD-systeem en gesorteerd op materiaal en machine voor efficiënt materiaalgebruik en machinebediening.

Bedrijven van elke grootte vinden waarde in de uitgebreide functies van SigmaNEST, waaronder werkorderbeheer, offertes/offertes, voorraadbeheer en -tracering, NC-simulatie en gegevensintegratie. Het is wereldwijd beschikbaar via het hoofdkantoor in de VS en verschillende kantoren.

Product koppelingen

[Softwarelink ] – [ Demo Video ]

9. RADAN

RADAN, ontwikkeld door Hexagon, is bijzonder geschikt voor de metaalverwerkende industrie. Deze machineonafhankelijke software werkt met verschillende soorten machines, waaronder laser-, plasma-, waterstraal- en vlamsnijmachines, zonder dat voor elke machine specifieke aanpassingen nodig zijn.

De softwaresuite bevat modules voor ponsen, profileren, buigen, nesten en tekenen. Het bevat ook Radquote om snel te offreren, Radimport om eenvoudig gegevens te importeren en Radbend voor offline kantpersprogrammering met 3D-simulatie.

De software biedt geavanceerde functies zoals true-shape nesting, ontwerptools, meerassig programmeren en een calculatie-naar-factuurproces. Deze toolkit verhoogt de productiviteit en verkort de doorlooptijden bij plaatbewerking. Het is wereldwijd verkrijgbaar.

Product koppelingen

[Softwarelink ] – [ Demo Video ]

10. TRUMPF MetaCAM / Flux

Flux, ontwikkeld door TRUMPF Metamation/Flux, is een veelzijdige productsuite op maat van de plaatwerksector.

Het staat bekend om zijn TecZone 3D engine, bekend om zijn precisie in plaatbewerking, die naadloos geïntegreerd is in TruTops Boost voor offline buigen. Flux biedt nesting- en bewerkingsoplossingen voor laser- en ponsbewerkingen, samen met buigsoftware onder de naam MetaCAM.

Het softwarepakket voorziet in verschillende behoeften op het gebied van plaatbewerking, waaronder materiaaloptimalisatie, gereedschapsopstellingen, CAD importeren en ontwerpen, planning en simulatie, en snijoptimalisatie.

Met zijn agnostische aanpak integreert Flux naadloos met diverse hardware- en softwareplatforms die veel gebruikt worden in de industrie. Flux is wereldwijd beschikbaar en stelt fabrikanten wereldwijd in staat om hun activiteiten te stroomlijnen en hun productiviteit te verhogen.

Product koppelingen

[Softwarelink ] – [ Demo Video].

Andere opmerkelijke oplossingen in de industrie

Er zijn een paar CAD-CAM systemen die, hoewel ze de moeite waard zijn, onze lijst niet hebben gehaald. Deze omvatten gespecialiseerde software van Salvignini, Prima Power, Metallix, Messer Omni Win en diverse Aziatische opties die nog niet wereldwijd toegankelijk zijn.

Begrijp me niet verkeerd – dit betekent niet dat deze oplossingen ondermaats zijn of niet voldoen aan de behoeften van jouw bedrijf. Ze waren gewoon te niche voor onze criteria of niet wereldwijd verkrijgbaar. Sommige waren te nauw verbonden met een specifiek machinemerk of we konden ze gewoon niet beoordelen op basis van onze exacte vereisten.

Ben je een leverancier die vindt dat jouw software hier een plekje verdient? Voel je vrij om contact op te nemen! Ik wil jouw product graag in overweging nemen en mogelijk de beschrijving ervan bijwerken of toevoegen.

Op zoek naar meer bronnen?

The Fabricator, een gewaardeerde blog in de metaalindustrie, biedt een uitgebreide CAD-CAM software kopersgids die handig kan zijn bij jouw zoektocht. Er is een sterke focus op Amerikaanse merken, waardoor het vooral handig is als je in die regio actief bent.

https://www.thefabricator.com/guide/cad-cam-software

Wat vind je van deze extra bronnen? Heb je interesse gewekt? Laat het me weten via een LinkedIn-bericht of een e-mail.

Op zoek naar advies op maat van jouw unieke behoeften?

Je bent op de juiste plek! We hebben een schat aan meer dan 50 softwaresystemen voor plaatbewerking, elk afgestemd op de verschillende behoeften van de sector.

Dit artikel is slechts een voorproefje; stel je eens voor wat je allemaal kunt ontdekken met onze uitgebreide consultancydiensten. Ongeacht jouw locatie, wij zijn er om je op afstand te begeleiden.

Dus waarom wachten? Reserveer vandaag nog jouw plek en laten we samen op ontdekkingstocht gaan!

Het selecteren en integreren van CAD-CAM software in jouw plaatbewerkingsproces is geen kleine taak. Het gaat erom jouw onmiddellijke behoeften in evenwicht te brengen met toekomstige uitbreidingsplannen. Hoe maak je nu de juiste keuze? Laten we eens wat praktische richtlijnen bekijken om je op deze reis te helpen:

Machinemerken en Postprocessors

Zorg ervoor dat de CAD-CAM-software die je kiest nauwkeurige post-processorcode kan genereren die compatibel is met jouw CNC-machines. Deze compatibiliteit is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat de software effectief kan communiceren met de machines die je gebruikt, wat zowel de kwaliteit als de efficiëntie van de productie beïnvloedt.

Focus op budget vs. langetermijninvestering

De initiële kosten zijn een belangrijke factor, maar denk ook aan de voordelen op lange termijn van een investering in kwaliteitssoftware. Goedkopere of merkagnostische opties bieden misschien besparingen op de korte termijn, maar kunnen leiden tot hogere kosten in de toekomst, vooral bij opschaling of wanneer specifieke aanpassingen of integraties nodig zijn.

Lokale ondersteuning en training

Kies voor een softwareleverancier die lokale ondersteuning en training biedt. Dit zorgt ervoor dat jouw team het potentieel van de software optimaal kan benutten en eventuele problemen snel kan aanpakken, zodat de uitvaltijd wordt beperkt en de productiviteit op peil blijft.

Team Technische Kennis

Evalueer de technische capaciteiten van jouw team en zorg ervoor dat de complexiteit van de software overeenkomt met de vaardigheden van jouw team. Deze afstemming is cruciaal voor een soepele werking en het volledig benutten van de functies van de software zonder jouw personeel te overweldigen.

Flexibiliteit voor toekomstige veranderingen

Vergeet niet dat jouw gekozen oplossing niet permanent is. Met een strategische opstelling die de juiste kerngegevens bevat, zoals materiaalsoorten, onderdeelartikelen, machinespecificaties en codering, kun je in de toekomst gemakkelijker overschakelen op een ander systeem als dat nodig is.

Integratie met ERP en MES

Overweeg vanaf het begin hoe de CAD-CAM-software zal integreren met jouw Enterprise Resource Planning (ERP) en Manufacturing Execution Systems (MES). Een succesvolle integratie minimaliseert de noodzaak voor handmatige gegevensinvoer, stroomlijnt workflows en verbetert de nauwkeurigheid van gegevens in al jouw activiteiten.

Extra overwegingen:

 • Trainingsbehoeften van het team: Beoordeel en plan doorlopende training om ervoor te zorgen dat jouw team bekwaam blijft met de software en nieuwe functies.
 • Budgetplanning: Houd rekening met zowel de aankoopprijs als de kosten van integraties, training en mogelijke uitbreidingen.
 • Toekomstige machine-aankopen: Overweeg of de software compatibel blijft met eventuele nieuwe machines of technologieën die je van plan bent te introduceren.
 • Aanpassing en flexibiliteit: Zoek naar software die aanpassingsmogelijkheden biedt om workflows en processen af te stemmen op jouw specifieke behoeften.
 • Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid: Geef de voorkeur aan software die bekend staat om de nauwkeurigheid van het ontwerp en de betrouwbaarheid van de prestaties, die cruciaal zijn voor het handhaven van de kwaliteitsnormen.
 • Software-updates en levensduur: Kies een leverancier die zijn software regelmatig bijwerkt om bij te blijven met veranderingen in de sector en technologische vooruitgang, zodat jouw activiteiten actueel en concurrerend blijven.

Deze punten zullen je helpen bij het kiezen van een CAD-CAM-systeem dat aan jouw huidige eisen voldoet, je toekomstige bedrijfsgroei ondersteunt en zich aanpast aan veranderingen in het productielandschap.

Lees volgende

GRATIS STRATEGIEGESPREK

Benieuwd naar de impact van digitalisatie op jouw plaatwerkbedrijf? Vraag een gratis strategiegesprek aan.