3 min read

De Digitale Fabriek van de Toekomst

In de aankomende 5 jaar zal de maakindustrie sneller veranderen dan in de laatste 50 jaar.
De Digitale Fabriek van de Toekomst

In de aankomende 5 jaar zal de maakindustrie sneller veranderen dan in de laatste 50 jaar.

De vierde Industriële revolutie (ook wel Industrie 4.0 in Europa, en Smart Industry in de Verenigde Staten genoemd) zal worden gedreven vanuit de jongere generaties.

Van de bedrijven welke geloven dat Industry 4.0 een fabeltje is, het meest aannemelijk deze binnen een aantal jaren niet langer zullen bestaan. Ondanks dat deze in het huidige tijdperk er wellicht ‘goed voorstaan’.

We zien momenteel de snelste ontwikkeling in de automotive-industrie, maar ook in de duurzaamheid en metaalsectoren beginnen al veel bedrijven in te zien dat deze industrie revolutie hier is om te blijven.

De genen welke nu de juiste actie ondernemen zullen de grootste kans hebben om de race winnen tegen de concurrenten in lage lonen landen en opkomende economieën.

De nieuwe industriële modellen zullen een grote impact hebben maakindustrie paradigma en ons naar ongekende connecties tussen de digitale en de fysieke wereld.

We zullen een snelle ontwikkeling zien van een integratie van het digitale in onze dagelijkse omgeving, op het werk, thuis en in onze educatie.

Veel kleine, goedkope en betrouwbare sensoren en computers zullen de expansie van Internet of Things (IoT) ongekend versnellen.

We spreken over een revolutie omdat er veel factoren en trends samen gelijktijdig komen, die elkaar versterken.

Er zijn binnen Smart Industry een paar succesfactoren noodzakelijk om door te breken, en deze beweging in gang te houden. Deze zijn in te delen in technieken, processen en de mind-set van mensen.

En, als we praten over Slimme Fabrieken en werkplekken, hebben we het over een samenspel van IT-oplossingen ( infrastructuur), software en ontwikkeling ( connectivity) & menselijke educatie en ontwikkeling ( leermodellen).

De Slimme Fabriek van de Toekomst

Voordat we ons gaan verdiepen in de de vraag “Hoe digitaliseer ik mijn fabriek?” is het noodzakelijk om te begrijpen wat een slimme fabriek van de toekomst is. We maken onze fabriek namelijk digitaal, om zo ons gehele bedrijf slimmer te maken.

De fabriek van de toekomst is een veilige, gezonde plaats waar mensen en samenwerkende robots (CoBots) zij-aan-zij werken.

De proces-data wordt continue geëxploiteerd op een manier zodat kunstmatige intelligentie (AI) hiermee voorspellende acties kan ondernemen.

Dit zorgt ervoor dat mensen op alle niveaus op een proactief en gemotiveerd zijn in het gebruik van technologie, omdat het hun autonomie en meesterschap geeft (het verlangen om meer te doen, meer te kunnen) en daarmee een grotere impact te hebben.

De motivatie gegeneerd door de technologie in het dagelijkse leven van de mensen, stelt deze in staat om makkelijker te leren (denk aan de leer apps van vandaag), moeilijkheden te overkomen (we hebben allemaal gehoord van Tinder, toch?) en het onmogelijke te bereiken (het is niet mogelijk om naar mars te reizen, of wel?)

In het nieuwe model van de ‘slimme fabriek’ zullen de totale productiekosten significant worden verlaagd, naast andere voordelen zoals flexibiliteit, kwaliteit, snelheid en communicatie op alle niveaus.

(Kijk ook eens op https://www.vanenkhuizen.com/de-digitale-fabriek/ voor meer achtergrond informatie)

Waarom is de fabriek van de toekomst nodig?

Volgens een rapport van Tecnalia over Industry 4.0, zijn er 6 wereldwijde economische trends waarmee we rekening moeten houden in een slimme fabriek:

Een digitale, slimme fabriek van de toekomst is te herkennen aan de volgende eigenschappen:

  • I. Nieuwe technologieën, welke het onmogelijke mogelijk gaan maken.
  • II. Schaarste aan natuurlijke grondstoffen, daarmee noodzaak tot efficiëntie.
  • III. De noodzaak om maatregelen te ondernemen voor duurzaamheid, om uitstoot en beschadigingen te voorkomen.
  • IV. Verouderende populatie, met name late (of geen) pensionering, wat leidt tot fysieke werk reductie.
  • V. Specialisatie van medewerkers in specifieke gebieden, welke sneller ontwikkelen in nieuwe vaardigheden (denk aan generatie-Y welke al ongekende technologische vaardigheden heeft).
  • VI. Mass-Customization, producten speciaal op maat gemaakt voor specifieke noodzaak van de klant.

Kenmerken van de fabriek van de toekomst.

Geautomatiseerd. Om snelheid te verkrijgen en herhalende processen, met samenwerkende robots (CoBots) welke taken uitvoeren van lagere waarde en het snel kunnen wisselen van taken en opdrachten.

Digitaal (verbonden). Het implementeren van electronica voor het vastleggen van data op een giga-schaal (Big Data) en productieprocessen in real-time te besturen.

Intelligent. De fabriek van de toekomst is slim, welke de data van alle processen kan interpreteren, hier (vooraf) beslissingen mee kan maken en zo interactief continue verbetering en innovatie teweeg stelt.

Flexibel. In ontwerp (met klanten), in productie en in logistiek, om snel te kunnen inspelen op veranderingen.

Duurzaam. Op een verantwoordelijke manier om gaan met middelen en energie.

Menselijk. Al het voorgaande zal alleen mogelijk zijn als we onze mensen fatsoenlijk trainen, en hun talent activeren. Mensen blijven het centrum van de belangrijkste activiteiten, en zullen het verschil maken.

Klik op de onderstaande link om uw contact gegevens achter te laten: https://www.vanenkhuizen.com/start-een-project/

Het ontwikkelen van een Slimme Fabriek vereist een gedisciplineerd proces van continue verbetering, begeleid door expertise.

Laat u kosteloos adviseren, en vertel mij meer over uw bedrijf.

Mvg, Luke van Enkhuizen (Ing.)

Smart Factory Consultant / Industry 4.0 / Digital Transformation / Blockchain Enthusiast


Originally published at https://www.linkedin.com on July 28, 2018.