1 min read

Laatste high-tech ontwikkelingen in plaatwerk

Gisteren was ik op de EuroBlech in Hannover, waar ik sprak met de topmensen van de toonaangevende plaatwerkbedrijven, lezingen bijwoonde en de stands bekeek.

(Trouwens, in verband met wat nieuwe projecten en reisverplichtingen, had ik minder tijd voor schrijven en podcasten. Volgende week verwacht ik de draad weer op te pakken.)

Dus, wat hoe staan we ervoor de nieuwste Industrie 4.0-ontwikkelingen?

Ik denk deze foto het beste samenvat:

(Sticker op een kantmachine; Nieuw: Industry 4.0!)

Als je vraagt wat dit inhoudt, leggen de vertegenwoordigers uit dat ze een nieuwe module hebben. Je kunt het zelf dan doen!

"Kijk eens, de machine is er klaar voor… koop deze module en je bent een smart factory!"

Het is een beetje alsof je een doe-het-zelf pakket probeert samen te stellen, maar dan zonder handleiding.

Wat ik hiermee bedoel, is dat er veel werd gepromoot, maar weinig aandacht was voor hoe aan de slag te gaan met data lakes, machine learning, data broker, ketenintegratie, etc. platforms. Iets waar we in Nederland al een stuk verder mee zijn.

De enige bedrijven die wel met producten kwamen met deze technologie waren Bystornic (BySoft Insight) en TRUMPF (Oseon Analytics), maar dit is helaas alleen beschikbaar voor hun eigen producten en merken.

Toch was ik verrast over de innovaties van deze spelers, vooral de nieuwe mogelijkheden van beide partijen. Ik vond TRUMPF erg sterk vanwege zijn totaaloplossing. De versie 2.0 van Oseon zal een aantal echt coole nieuwe functies hebben waar veel andere softwaremakers naar opkijken.

Bystronic heeft aan de andere kant een robuuste ERP-oplossing gemaakt die helemaal in de cloud draait. Knap staaltje werk.

Complimenten zijn ook te maken over de richting waarin de markt zich beweegt: automatisering en digitalisering worden wel steeds meer belicht en alle bekende namen beginnen hun aanbod steeds meer te moderniseren.

Dus, wat zijn de laatste high-tech ontwikkelingen?

  • Machines krijgen steeds meer vermogen (>30kw!)
  • Machines komen steeds meer met open standaarden
  • Logistiek integreerbaar via AGV’s
  • Software gaat de cloud in (betere schaalbaarheid)

Mijn vraag aan jou: Was je bij de EuroBlech? Wat sprak je het meest aan?