Complete Gids 🧭 · · 9 min lezen

Metaalbewerking: 7 onmisbare programma's voor een digitale fabriek

Metaalbewerking: 7 onmisbare programma's voor een digitale fabriek

Inleiding: De basis van software voor de digitale fabriek

Waarom heb je moderne software nodig voor een digitale fabriek? Kort samengevat: Als je het goed aanpakt kun je veel administratieve handelingen drastisch verlagen, waardoor opdrachten vlot door je fabriek gaan. Het systeem kan dus voor je werken, zonder dat je er meer tijd aan kwijt bent.

Het idee achter een digitale fabriek is dat alles met elkaar verbonden is en dat je als bedrijf handmatige handelingen kunt verminderen en tegelijkertijd de output kunt verhogen.

Als alle systemen vervolgens goed samen brengt, helpt het je ook om software veel aspecten van je bedrijf te laten voorspellen, automatische acties uit te voeren of zelfs zelflerende systemen te creëren.

Het basisconcept is dus dat je aan de ene kant moderne softwaresystemen hebt die effectief werken en aan de andere kant een geconnecteerd systeem waarmee data van het ene systeem naar het andere kan stromen.

Hoe vind je de juiste oplossing?

Als je op zoek bent naar een software strategie voor jouw productiebedrijf, kun je de productiviteit het beste verhogen door het op deze manier aan te pakken:

  • Zorg ervoor dat jouw fabriek is gebouwd op moderne softwareoplossingen die eenvoudig kunnen worden geïntegreerd via XML of API’s. Als dat niet het geval is, moet je talloze gegevens opnieuw typen en bereik je zo niet de efficiëntie doelen waar je naar op zoekt bent.
  • Zorg ervoor jouw fabriek een duidelijke procesbeschrijving heeft over hoe je met de software gaat werken, zodat je een consistente output bereikt.
  • Elke goede softwareleverancier zal je meestal toestaan om hun oplossingen te testen en uit te proberen. Koop nooit zomaar een stukje software voordat je er zelf mee geëxperimenteerd hebt. Dit is belangrijk omdat je ervoor moet zorgen dat je de oplossingen met plezier zult gebruiken. Jouw team en jijzelf zullen er namelijk aanzienlijke uren in gaan door brengen.

Inhoudsopgave


3 Belangrijke voordelen van moderne software voor de metaalverwerkende industrie

Moderne software voor de digitale fabriek heeft veel voordelen voor de metaalverwerkende industrie.

Het eerste voordeel is dat het bedrijven kan helpen hun productkwaliteit en consistentie te verbeteren. Dit is belangrijk omdat klanten vaak producten afwijzen die niet aan hun normen of verwachtingen voldoen.

Het tweede voordeel van moderne software is dat het bedrijven helpt afval te verminderen en de efficiëntie te verhogen door veel taken te automatiseren, zoals snijden en lassen. Dit betekent dat er minder menselijke fouten zijn, wat resulteert in producten van hogere kwaliteit met minder afvalmateriaal.

Digitale productie bespaart ook tijd omdat bedrijven onderdelen veel sneller dan voorheen kunnen produceren door de automatisering van taken zoals het invoeren en controleren.

7 soorten software die elk metaalbewerkingsbedrijf nodig heeft

In dit hoofdstuk zullen we 7 soorten software uitleggen die je nodig hebt in jouw metaalbewerkingsbedrijf. Ze zijn in chronologische volgorde gesorteerd, vanaf beginnende kleine leverancier tot grotere fabrieken met op maat gemaakte of zelfs eigen producten en uiteindelijk zelfs voor de uitdagingen van het beheersen meerdere fabrieken tegelijk.

Natuurlijk is elk bedrijf anders en als je niet zeker weet wat voor je werkt, neem dan contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.

Laten we nu een duik nemen in de softwaretypen.

#1: Computer-Aided Design (CAD)

ingenieur die met CAD-software werkt

CAD-software is software voor 3D-modellering die door ingenieurs, architecten en verschillende andere soorten professionals wordt gebruikt om prototypen te maken. Het kan worden gebruikt voor 2D- of 3D-modellering, fabricagetekeningen, technische tekeningen enz.

Veelgebruikte merken in de branche zijn AutoCAD, Inventor, Fusion360, SolidWorks, OnShape en SpaceClaim.

Het eerste waar je als metaalbewerkingsbedrijf mee werkt, zijn tekeningen, of ze je nu in PDF- of CAD-bestanden krijgen. Het is heel gebruikelijk dat je al heel vroeg in jouw bedrijf moet beginnen met het maken van jouw eigen ontwerpen of dat u de ontwerpen van klanten moet aanpassen. Daarom is CAD-software meestal de eerste investering die een metaalbewerkingsbedrijf doet.

Als je net begint, dan heb je geluk, we hebben in een ander artikel gratis CAD-software uitvoerig beschreven. Maar natuurlijk kun je ook voor betaalde tekensoftware kiezen.

Basis CAD-systemen worden vaak stand-alone gebruikt, wat betekent dat ze worden gebruikt om werktekeningen te voor te bereiden en af te drukken. Voor dit type systeem is doorgaans een kleiner budget voldoende.

Maar moderne CAD-softwaresystemen, zoals SolidWorks, Fusion360 en Inventor zijn doorgaans geïntegreerd met CAM- (of zelfs ERP-)systemen. Dit alles maakt de workflow efficiënter, maar verhoogt ook het prijskaartje. Het is belangrijk om bij de keuze van software rekening te houden met de huidige omvang en het doel van jouw onderneming op korte termijn.

#2: Computer Aided Machining (CAM)

cam-software

De tweede software waarmee je waarschijnlijk aan de slag gaat, is Computer Aided Machining (CAM). Het is het gebruik van software voor het programmeren van computergestuurde machines om een productieproces te automatiseren. Het simuleert de productie en creëert de nodige programma’s (CNC-code) voor jouw machines.

Omdat het automatisch de gereedschapspaden kan genereren, wat betekent dat CAM-gebruikers ze niet handmatig hoeven te maken. Dit bespaart veel tijd en energie en verhoogt tegelijkertijd de productiviteit.

CAM is een zeer belangrijk aspect van het productieproces. De software creëert niet alleen gereedschapspaden, maar simuleert ook de productie van tevoren, om afwijkingen in het eindproduct te helpen verminderen door zaken als de aanvoersnelheid en het juiste gereedschap voor een bepaald project te berekenen.

Bij (plaat)metaalbewerking is CAM-software nodig om de meeste CNC-machines te bedienen en wordt vaak meegeleverd met de machines die je koopt. Als je echter meerdere machinemerken heeft, je u naar universele systemen of postprocessors kijken.

#3: Enterprise resource planning (ERP)

erp beschrijving

Enterprise resource planning (ERP) is wat de meeste bedrijven gebruiken om de dagelijkse bedrijfsactiviteiten te beheren, zoals boekhouding, inkoop, verkoop, projectbeheer, nodige juridische documenten, en supply chain-activiteiten.

Dit is waarschijnlijk een systeem je veel over hebt gehoord. ERP komt bij de meeste fabrieken op als ze het gevoel hebben dat ze dingen niet meer kunnen onthouden, het overzicht verliezen en foutjes tussen de dagelijkse business beginnen te glippen.

Voor de meeste bedrijven ligt hier de meeste focus (en is het vaak ook de bron van hun frustratie). Het is geen verrassing, aangezien de ERP-markt een miljardenindustrie is waar veel op het spel staat voor zowel leveranciers als fabrikanten.

ERP is een onmisbare aanwinst voor elk serieus metaalbewerkingsbedrijf, en meestal is het, als je maar 5 werknemers hebt, tijd om nu op de kar te springen. Waarschijnlijk blijf je niet voor altijd bij één systeem, dus ons advies is om maatwerk zoveel mogelijk te vermijden en te streven naar integrale oplossingen door simpele en moderne koppelingen.

Als je je afvraagt wat voor software je het beste voor jouw bedrijf kunt gebruiken, bekijk dan onze uitgebreide gids. We hebben een uitgebreid artikel geschreven voor de BESTE ERP op de markt.

#4: Shopfloor Control (SFC)

industrie werknemer met een digitale tablet

Als jouw ERP up and running is, heeft het geen zin meer om steeds werkinstructies te blijven printen. Werken met papieren geklokte urenlijsten en dergelijke.

Jouw medewerkers vinden hun werk dan gewoon door in te loggen op tablets en computers op de werkvloer. En die voorman kan dan ook gewoon mee werken in plaats van te moeten managen. Daar komt jouw shop floor control in het spel: computers en tablets op jouw werkvloer waarmee de operators hun dagelijkse gang van zaken kunnen regelen, zonder dat er papier en constant toezicht nodig is.

Shop floor Control (SFC) is een systeem van tools dat wordt gebruikt voor het plannen, verzenden en volgen van de voortgang van werkorders door middel van productie op basis van gedefinieerde routings. Het wordt vaak gecombineerd met kwaliteitsrapportage en voorraadniveaus.

Het SFC-systeem is ontworpen om het management een overzicht van de productie te geven en operators in staat te stellen efficiënter te werken. Het helpt hen ook om problemen in het productieproces te identificeren.

Voor plaatbewerkingsbedrijven moet je overwegen hoeveel van jouw werk door de werkvloer zal worden beheerd in vergelijking met welke machines en hun interfaces kunnen zorgen.

Als jouw lasersnijmachine bijvoorbeeld al een interface heeft die de gewerkte uren per nesting bijhoudt, is het vaak slimmer om een aantal van die taken naar jouw MES-systeem te verplaatsen (zie hieronder).

#5: Manufacturing execution system (MES)

engineer uses mes software machine

Zodra jouw fabriek draait en meerdere machines, robots of zelfs productielocaties in de mix komen, wordt het een behoorlijke uitdaging om het bedrijf met papier te beheren. Trouwens, ERP zal ook vrij snel zijn grenzen bereiken als het gaat om kwaliteitsbeheer, planning en taakcontroles.

Manufacturing Execution System (MES) is een softwaresysteem dat in de productie wordt gebruikt en dat de omzetting van grondstoffen in afgewerkte producten controleert en registreert. Een MES biedt informatie die helpt bij het nemen van beslissingen over hoe de productie kan worden geoptimaliseerd op basis van de huidige omstandigheden van een productie-installatie.

Manufacturing Execution Systems (MES) biedt de essentiële mogelijkheden en functies waarmee fabrikanten alle aspecten van de productie kunnen controleren, van planning en routering tot kwaliteitscontrole en meer.

#6: Product Data Management (PDM)

ingenieurs die met pdm-software werken

Product Data Management (PDM) is een systeem om ontwerpdata en engineeringprocessen op één centrale plek te beheren. Het wordt gebruikt door technische teams om productgerelateerde informatie te organiseren, revisies bij te houden, samen te werken, wijzigingsorders te beheren, stuklijsten (BOM’s) te genereren en meer.

Kortom: je houdt een goed overzicht over jouw ontwerpen, zonder vast te zitten aan jouw standaard Windows Verkenner en al zijn problemen.

Voor plaatbewerkingsbedrijven zal dit meestal worden gebruikt om complexe samenstellingen en hun revisies op te slaan. Als jouw fabriek zijn eigen producten ontwerpt, is het van vitaal belang om wijzigingen in ontwerpen te beheren en een nauwkeurige geschiedenis hiervan bij te houden.

PDM-systemen zijn doorgaans verbonden met CAD-systemen, die op hun beurt weer verbonden zijn met ERP-systemen. Met PDM-systemen je u doorgaans ook batches met bestanden maken, zoals het plotten van PDF’s en DXF’s voor productie. Software je hiervoor moet bekijken, zijn OnShape (als onderdeel van hun CAD-suite) en Autodesk Vault.

#7: Business intelligence (BI)

business intelligence-bijeenkomst

Business intelligence (BI) is een krachtige technologie die voor zowel interne als externe doeleinden kan worden gebruikt. BI geeft je de kracht om de gegevens van jouw bedrijf om te zetten in informatie die bruikbare inzichten biedt en strategische besluitvorming begeleidt.

BI is vaak te ingewikkeld in de uitleg ervan, en het komt erop neer dat je grafieken en tabellen kunt maken die informatie uit vele bronnen combineren. Voorbeelden van wat je met deze oplossing kunt doen zijn: OEE-dashboards, kwaliteitsbewaking, omzettrends, voorraadniveaus en voorspellingen en leveringsprestaties.

Dit kun je doen door gegevens uit vele tabellen in jouw ERP-systeem te combineren zonder dat je daar alles op maat voor hoeft te schrijven. Of nog beter: combineer ook meteen dan data uit ERP, CAM, MES en meer systemen. De opties zijn oneindig!

Je denkt misschien: “Waarom kan ik dit niet met Excel doen?” En ja, je kan op beperkte schaal met Excel, maar wil je meer flexibiliteit en tijd besparen, dan ben je beter af met BI-software.

De belangrijkste reden is dat BI-systemen relaties kunnen detecteren zonder enige speciale extra nodig te hebben en ook de performance is vaak een factor 10 beter. Voor gecompliceerde queries zijn vereenvoudigde scripttalen ontwikkeld, zoals DAX voor Power BI.

Onze favoriete software hiervoor is Microsoft Power BI, die zelfs in een gratis versie wordt geleverd. Voor de betaalde oplossing hoeft je niet te diep in de portemonnee te kijken. Mocht je wel belachelijke offertes krijgen, weet dat het echt redelijk betaalbaar kan allemaal. Andere software die je zou moeten overwegen, zijn Qlick en Tableau.

Actiestappen

Nu je een idee heeft van wat voor soort software je nodig heeft voor jouw bedrijf, je klaar om jouw ideale fabriek te bouwen zonder in de war te raken over de verschillende woordenschat in de branche.

Laten we tot slot dit artikel afsluiten met een paar vragen over jouw bedrijf. Neem even de tijd en denk aan het volgende:

  • Welke huidige software gebruik je?
  • Wat voor software is het?
  • Welke softwarefuncties overlappen elkaar? Nemen sommige systemen meerdere rollen op zich?
  • Hoe tevreden ben je over de huidige softwaresystemen?
  • Waar presteert het systeem ondermaats?
  • Wat is je grootste obstakel om je output te verhogen?
  • Welke software mis je in deze lijst?

Nu je de basis kent kun je aan de slag om te onderzoeken welke stappen nodig zijn om de automatisering te verbeteren. Het kan enorm helpen om advies te krijgen bij het vormen van jouw plan en strategie. Gelukkig voor jou bieden wij een gratis kennismakingsgesprek aan voor plaatbewerkingsbedrijven.

Klik hier om jouw gratis gesprek in te plannen.

Lees volgende

📈 Klaar om je plaatwerkbedrijf naar het volgende niveau te tillen?

Schrijf je in voor mijn wekelijkse e-mails en ontvang:

Praktische tips voor digitalisering, inzicht in smart factory-opbouw en concrete stappen naar papierloze, geautomatiseerde productie.

Geen theorie, maar direct toepasbare kennis voor jouw bedrijf.

Gratis expertise, geen verplichtingen. Samen maken we je bedrijf klaar voor de toekomst.